THUISHELPER

Wat houdt deze opleiding in?

De thuishelper staat in voor de schoonmaak, het onderhoud en het op orde zetten van particuliere woonruimtes.

Soms staat hij/zij in voor het groot onderhoud of het seizoensonderhoud. De thuishelper doet boodschappen, verricht eenvoudig verstelwerk en bereidt eenvoudige maaltijden. De thuishelper werkt al dan niet in aanwezigheid van de klant of de zorgvrager. Dit betekent dat de gewoontes van het gezin bij het werk worden gerespecteerd, evenals hygiënische- en veiligheidsnormen.

Je leert woningen van particulieren schoonmaken en onderhouden.

Ook eenvoudige maaltijden bereiden, boodschappen doen, wassen, strijken en klein verstelwerk (knopen, zomen...) verrichten, worden gaandeweg aangeleerd.

Je maakt kennis met verschillende types strijkijzers en wasmachines, verschillende poetsproducten en leert hoe bepaalde materialen (parket, linoleum, kurk, inox, plexi, lederen meubels...)  best onderhouden worden.

Al deze praktische taken leer je plannen en zelfstandig uitvoeren, terwijl je rekening houdt met bepaalde ziektebeelden (Parkinson, depressie...) bij je klanten.

Lessentabel

Het deeltijds onderwijs voorziet 15 uur op school:
- 5 uur project algemene vakken en 2 uur Engels
- 8 uur beroepsopleiding
Naast de 15 uren les dienen er nog minstens 13 uur per week ingevuld te worden buiten de school om te voldoen aan een voltijds engagement.

Waarom CLW?

Niet altijd loopt een schoolloopbaan van een leien dakje. Vele leerlingen zijn het voltijds onderwijs (school)moe, sommigen willen meer de handen uit de mouwen steken, anderen willen extra ondersteuning en begeleiding of leren in kleinere klasgroepen.
In het centrum deeltijds onderwijs hebben we reeds jarenlang ervaring. We helpen je om weer plezier te scheppen in leren. Wij zetten jou op weg naar werk en kunnen samen een traject op poten zetten dat uitzicht geeft op een attestering.
Het CLW is een heel interessante combinatie van leren en werken: Jongeren tussen 15 en 25 jaar kunnen zich niet alleen werkend bekwamen in hun beroep maar bovendien getuigschriften, certificaten en zelfs het diploma secundair onderwijs behalen. Uiteraard engageert het centrum zich om, samen met de jongere, een traject op maat uit te stippelen waarbij tewerkstelling centraal staat en toekomstperspectieven biedt.
Voor jongeren die nog niet arbeidsrijp zijn, hebben we andere invullingen: persoonlijke ontwikkelingstrajecten, voortrajecten en brugprojecten. Wij hebben steeds oog voor de noden van de leerlingen waardoor we proberen om de leerling weer goesting te doen krijgen in school.
Ons motto is: leren op maat, werken aan de toekomst!
Inschrijven
Trajectbegeleiding

De trajectbegeleiding begeleidt jou in stappen te zetten naar werk. Door de nauwe begeleiding en opvolgen wordt een zo passend mogelijk traject voor de leerling uitgestippeld.

De trajectbegeleiding onderhoudt de contacten met de werkgever.

Leerlingenbegeleiding

Op onze school ben je geen nummer maar een leerling die we proberen zich goed te laten voelen op school.

Een gesprek dat oplucht, vragen, problemen, afwezigheden enz. hiervoor kan je steeds terecht bij onze leerlingbegeleiding.
 

Sarah Cool
Leerlingenbegeleidster


Sarah Cool