Werktuigmachines - Derde graad

Ideale vooropleiding

Je kan instromen in de derde graad werktuigmachines nadat je de tweede graad basismechanica hebt gevolgd.

Daarnaast kun je ook instromen vanuit andere TSO- of BSO-richtingen met een 'metaal'-achtergrond. 

Profiel van de richting

Tijdens deze praktijkgerichte opleiding word je een vakman/-vrouw die met handbediende of computergestuurde machines verschillende materialen kan bewerken. Hier ligt de focus voornamelijk op het verwerven van kennis, vaardigheden en ervaring via de vele praktijkuren in onze school en tijdens je stage. Er staan weinig algemene vakken op je programma. 

Je oefent met boormachines, draaibanken, lasapparatuur, frees- en slijpmachines. Je leert plaat- en profielmateriaal lassen en solderen, energiekringen installeren, mechanische constructieonderdelen (de)monteren en afstellen. Je leert ook CNC-machines programmeren, via de computer informatie opzoeken en werken met een 3D-tekenprogramma. Daarnaast leer je ook je eigen werkpost inrichten met oog voor veiligheid en efficiëntie.

Bovendien staan ook oordeelkundig monteren, demonteren en afstellen van mechanische constructies evenals het maken van tekeningen, schema’s leren begrijpen, lezen en interpreteren op je programma.

Stage

De leerlingen die het vijfde middelbaar Werktuigmachines volgen, hebben 1 dag per week alternerende stage vanaf januari. 

De leerlingen die het zesde middelbaar Werktuigmachines volgen, hebben 1 dag per week alternerende stage vanaf september. 

Mogelijke vervolgopleiding

Doorstromen kan naar het specialisatiejaar computergestuurde werktuigmachines.

Daarnaast kan je ook starten aan een graduaatsopleiding of kan je aan het werk in de sector als CNC-machinebediener, CNC-programmeur, CAD-tekenaar, onderhoudsmechanicien, draaier, frezer,…

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.650 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging: heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar;
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein;
  • Excellente sportaccommodatie: 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld... ;
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter;
  • Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN);
  • Dynamische en enthousiaste leerkrachten die expert zijn in hun vakgebied.
Inschrijven
Twee jaar geleden (januari 2018) moest ik beginnen nadenken over de studie- en schoolkeuze voor mijn zoon die toen in het zesde leerjaar zat. Zelf had hij al aangegeven dat hij naar KTA Brugge wou, en de richting sportspecialisatie zwemmen wou volgen.

Mijn oudste dochter zat toen al in het vierde middelbaar in een school in de buurt waar wij wonen. Een kleine school waar iedereen iedereen kent. KTA Brugge schrikte mij enorm af gezien de school een heel grote school is, met wel 3 x  meer leerlingen dan bij grote zus op school.

Gezien de richting sportspecialisatie zwemmen wel de ideale richting bleek te zijn voor mijn zoon, heb ik hem met een klein hartje laten vertrekken. Ik vreesde dat hij in de massa zou opgaan, maar al heel gauw bleek dat ik als ouder van alles goed geïnformeerd werd en dat eender welk vraag ook heel snel beantwoord werd.

Ondertussen zijn we anderhalf jaar verder en mijn zoon voelt zich heel goed in KTA Brugge. Happy kids = happy mom!

Sévrine Adams
Mama van Maxime


Sévrine Adams