Carrosserie en spuitwerk - Specialisatiejaar

Ideale vooropleiding

De ideale vooropleiding is de derde graad Carrosserie.

Profiel van de richting

Heb je interesse in de schoonheid van wagens? Heb je bovendien een neus voor detailwerk en droom je ervan alle technieken te beheersen die jou een expert maken in plaatwerken, uitdeuken, kunststofherstellingen en het lakken van wagens? Dan is de richting carrosserie je sleutel tot succes.

Deze praktijkgerichte opleiding wordt onder meer verruimd met de nieuwste vakspecialiteiten en een stageperiode in garages. Je wordt dus klaargestoomd voor onmiddellijke tewerkstelling in zowel garages, carrosseriebedrijven als industriële plaatbewerkingsbedrijven.

De bedoeling is dat je een gespecialiseerde carrosseriehersteller-verfspuiter wordt.

In dit specialisatiejaar leer je vooral beschadigingen en vervormingen van de carrosserie correct vaststellen, uitleggen en (zelfstandig) herstellen met moderne uitdeuk-, richt- en meetapparatuur. De spuittechniek voor het aanbrengen van speciale lakken heb je na dit zevende jaar ook volledig onder de knie.

Bovendien leer je expertiseverslagen van geaccidenteerde voertuigen opmaken en de kostprijs berekenen. Daarnaast leer je ook meer over enkele administratieve taken en de regelgeving in verband met de technische controle en autoverzekeringen opzoeken en toepassen. 

Finaal verwerf je ook de basiskennis over kleurenleer en deze is vereist voor het aanmaken van autolakken.

Stage

De leerlingen die het specialisatiejaar Carrosserie en spuitwerk volgen, hebben 1 dag per week alternerende stage vanaf september en ook een blokstage van twee weken voor de paasvakantie. 

Mogelijke vervolgopleiding

Na dit specialisatiejaar kan je starten aan een graduaats- of bacheloropleiding aan de hogeschool.

Daarnaast kan je ook aan het werk in de autosector als carrosseriehersteller. 

Na deze studierichting behaal je ook je diploma secundair onderwijs. 

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.650 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging: heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar;
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein;
  • Excellente sportaccommodatie: 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld... ;
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter;
  • Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN);
  • Dynamische en enthousiaste leerkrachten die expert zijn in hun vakgebied.
Inschrijven
Twee jaar geleden (januari 2018) moest ik beginnen nadenken over de studie- en schoolkeuze voor mijn zoon die toen in het zesde leerjaar zat. Zelf had hij al aangegeven dat hij naar KTA Brugge wou, en de richting sportspecialisatie zwemmen wou volgen.

Mijn oudste dochter zat toen al in het vierde middelbaar in een school in de buurt waar wij wonen. Een kleine school waar iedereen iedereen kent. KTA Brugge schrikte mij enorm af gezien de school een heel grote school is, met wel 3 x  meer leerlingen dan bij grote zus op school.

Gezien de richting sportspecialisatie zwemmen wel de ideale richting bleek te zijn voor mijn zoon, heb ik hem met een klein hartje laten vertrekken. Ik vreesde dat hij in de massa zou opgaan, maar al heel gauw bleek dat ik als ouder van alles goed geïnformeerd werd en dat eender welk vraag ook heel snel beantwoord werd.

Ondertussen zijn we anderhalf jaar verder en mijn zoon voelt zich heel goed in KTA Brugge. Happy kids = happy mom!

Sévrine Adams
Mama van Maxime


Sévrine Adams