Computergestuurde werktuigmachines - Specialisatiejaar

Ideale vooropleiding

De ideale vooropleiding is de derde graad Werktuigmachines.

Profiel van de richting

Heb je interesse in techniek en beschik je over een goed praktisch en technisch inzicht? Dan is dit specialisatiejaar zeker iets voor jou. 

In de metaalverwerkende industrie worden CNC-machines steeds meer en meer gebruikt. Daarom leer je in dit specialisatiejaar hoe deze machines ingesteld en bediend worden. Daarnaast specialiseer je je ook in de verschillende CNC-technieken. Met het oog op CNC-productie leer je tekeningen maken met professionele software en leer je hoe je deze tekeningen moet lezen en interpreteren. 

Het hart van deze studierichting zijn de praktijkoefeningen, stage in een bedrijf met computergestuurde werktuigmachines en de lessen over technieken uit de industriële informatica en mechanica. Bovendien specialiseer je je verder in het opspannen van materialen, werkstukken en gereedschappen; in het maken van constructies met computergestuurde machines en je leert hierbij rekening houden met veiligheid, milieu en kostprijs. Je leert ook productieprocessen plannen en bijsturen indien nodig.

In samenwerking met PlastIQ wordt deze opleiding gegeven met moderne kunststofmachines en beschikken we zelfs over een industriële 3D- printer.

Stage


De leerlingen die het specialisatiejaar Computergestuurde werktuigmachines volgen, hebben 1 dag per week alternerende stage vanaf september en een blokstage van twee weken voor de paasvakantie.  

Mogelijke vervolgopleiding

Je kan starten aan een graduaats- of bacheloropleiding aan de hogeschool.

Daarnaast kan je ook aan het werk in de sector als CNC-machinebediener, CNC-programmeur, CAD-tekenaar, onderhoudsmechanicien, draaier, frezer,…

Na deze studierichting behaal je ook je diploma secundair onderwijs. 

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.650 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging: heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar;
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein;
  • Excellente sportaccommodatie: 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld... ;
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter;
  • Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN);
  • Dynamische en enthousiaste leerkrachten die expert zijn in hun vakgebied.
Inschrijven
Twee jaar geleden (januari 2018) moest ik beginnen nadenken over de studie- en schoolkeuze voor mijn zoon die toen in het zesde leerjaar zat. Zelf had hij al aangegeven dat hij naar KTA Brugge wou, en de richting sportspecialisatie zwemmen wou volgen.

Mijn oudste dochter zat toen al in het vierde middelbaar in een school in de buurt waar wij wonen. Een kleine school waar iedereen iedereen kent. KTA Brugge schrikte mij enorm af gezien de school een heel grote school is, met wel 3 x  meer leerlingen dan bij grote zus op school.

Gezien de richting sportspecialisatie zwemmen wel de ideale richting bleek te zijn voor mijn zoon, heb ik hem met een klein hartje laten vertrekken. Ik vreesde dat hij in de massa zou opgaan, maar al heel gauw bleek dat ik als ouder van alles goed geïnformeerd werd en dat eender welk vraag ook heel snel beantwoord werd.

Ondertussen zijn we anderhalf jaar verder en mijn zoon voelt zich heel goed in KTA Brugge. Happy kids = happy mom!

Sévrine Adams
Mama van Maxime


Sévrine Adams