Derde graad - TSO - Autotechnieken

Ideale vooropleiding

Mogelijke logische vooropleidingen zijn voornamelijk studierichtingen uit het studiegebied, Mechanica-elektriciteit. Zoals bijvoorbeeld de tweede graad TSO Elektromechanica.

Profiel van de richting

Er wordt verwacht dat je geïnteresseerd bent in de werking en het onderhoud van auto’s. Ook belangstelling voor elektriciteit en elektronica is belangrijk. Je leert fouten opsporen zowel op mechanisch als elektrisch vlak. Hier wordt zowel het inzicht in de werking van de wagen als het stellen van de juiste diagnose bij defecten bijgebracht.

Oefeningen op didactische voertuigen alsook op het onlineplatform helpen je om via proeven en metingen de werking van de verschillende onderdelen van een auto beter te leren kennen en te beïnvloeden. Naast de kennis van mechanismen en systemen van auto’s is ook de foutendiagnose, de technische reglementering, schema-analyse, de werkplanning en de studie van elektronische stuur- en regelsystemen belangrijk.

Volgende onderwerpen komen systematisch aan bod: 
 • Het uitvoeren van onderhoudsbeurten en andere onderhoudswerkzaamheden aan voertuigen, het monteren en demonteren van onderdelen, een diagnose stellen met behulp van moderne apparatuur; 
 
 • Het herstellen, afstellen en controleren van het onderstel (chassis) en van de vele elektrische installaties; 
 
 • De voorwieluitlijning, revisie van verbrandingsmotoren, elementaire lastechnieken en stuurgeometrie (uitlijnen van de stuurinrichting).
 
 • Hierbij wordt steeds rekening gehouden met de autotechnische veiligheidsvoorschriften. 
 
 • Je leert ook de kostprijs van de onderhoudswerkzaamheden begroten en communiceren met de klant. 


Heel wat van deze kennis wordt aangebracht in een realistische garagesituatie. De stages in het tweed leerjaar van de derde graad zijn een waardevolle aanvulling vanuit een reële werksituatie. 

Hierna heb je de mogelijkheid om verdere studies aan te vaten in het hoger onderwijs.

Lessentabel

Naam vak Aantal uren
Aardrijkskunde/ Natuurwetenschappen 1 uur
Engels 2 uur
Frans 2 uur
Geschiedenis  1 uur
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur
Nederlands 3 uur
Wiskunde 2 uur
Specifiek gedeelte  
M@X+ (Optie extra wiskunde) OF mogelijkheid tot remediëring wiskunde 2 uur
Autotechnieken 18 uur
TOTAAL 33 uur 

Mogelijke vervolgopleiding

Na deze studierichting heb je de mogelijkheid om te gaan werken. Verder studeren kan ook. Afhankelijk van je capaciteiten, interesse en inzet is een doorstroming naar het hoger onderwijs mogelijk. Mogelijke studierichtingen zoals Autotechnologie, Elektromechanica... zijn mogelijkheden. Meer informatie kun je terugvinden op www.onderwijskiezer.be

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.700 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
 • ​Uitstekende ligging: heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar;
 • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein;
 • Excellente sportaccommodatie: 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld... ;
 • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter;
 • Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN);
 • Dynamische en enthousiaste leerkrachten die expert zijn in hun vakgebied.
Inschrijven
De aanhouder wint! 

Het is gewoon zo dat vele jongeren snel opgeven als een situatie ongemakkelijk/moeilijk wordt. Zo is dat in school en zeker ook in de sport. Het is belangrijk nooit op te geven en je best te doen ook als het moeilijk wordt. Anders ga je er later spijt van hebben dat je het toch niet gedaan hebt.  Ik heb tijdens mijn sport loopbaan ook al moeilijke situaties doorgemaakt maar ik ben steeds blijven verder doen en heb nu deze bekroning. De olympische spelen! Een kinderdroom die is uitgekomen. Daarom zou ik dit graag meegeven aan de jongeren. 

Over het KTA kan ik alleen maar positieve dingen zeggen. Dankzij deze school kon ik mijn sport combineren met school. Ik kreeg steeds de mogelijkheden om mijn sport zo goed ik kon te beoefenen. Het heeft zeker een belangrijk deel uitgemaakt van mijn ontwikkeling! Dus heel erg bedankt voor alles!!
 

Ruben Blommaert
Oud-leerling ~ Eindigde zestiende in de discipline paarrijden op de Olympische Winterspelen in PyeongChang 2018.


Ruben Blommaert