Humane Wetenschappen - Derde graad

Live opendeurdag

Ideale vooropleiding

De ideale vooropleiding is de tweede graad Humane wetenschappen. Bovendien kan je ook instromen vanuit elke doorstroomfinaliteit. Instromen vanuit een dubbele finaliteit is een stuk moeilijker omdat er een grote achterstand is voor wiskunde, wetenschappen en taal.

Profiel van de richting

Je kiest voor Humane wetenschappen omdat je belangstelling hebt voor de mens en de samenleving in het algemeen. Net zoals in de tweede graad maak je kennis met de wetenschappelijke benadering van mens en maatschappij. 

Je wordt communicatief en sociaal vaardig en je leert vanuit een gedrags- en cultuurwetenschappelijke invalshoek te kijken naar individu en samenleving. Je leert daarbij kritische vragen stellen en omgaan met informatie: verzamelen, verwerken en rapporteren.

Belangrijke vakken zijn:
 • Cultuurwetenschappen
Binnen dit vak verwerk je een breed gamma theoretische en abstracte leerinhouden. Zo leer je de ervaringswereld in een breder perspectief te plaatsen. Je bestudeert de verschillende politieke organisatievormen, onderzoekt de massamedia, plaatst opvattingen over de mens in historisch en cultureel perspectief, bestudeert de rol van o.a. recht en techniek in onze samenleving, analyseert (de functies van) kunst ... Kortom: je wordt een expert in het onderzoeken van onze cultuur én andere culturen.
 • Gedragswetenschappen: 
Binnen dit vak bestudeer je verschillende organisatievormen waartoe de mens als individu behoort; de factoren die de communicatie tussen mensen mogelijk maken en beïnvloeden; de ontwikkeling van het individu en de dynamiek van sociale groepen en cultuursystemen; de samenhang tussen en de onderlinge beïnvloeding van individu, groepen en samenleving; het ontstaan, de aard, de functies en de expressie van emoties en het omgaan met lichamelijkheid; de wijze waarop waarden en normen in sociale gemeenschappen worden overgedragen. 

Ook in deze richting neemt de studie van de moderne talen een belangrijke plaats in. De aandacht gaat naar het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden (luisteren, lezen, spreken en schrijven), de reflectie op taal en de kennismaking met anderstalige literatuur. 

Accenten liggen op het ontwikkelen van:
 • Communicatieve en creatieve competenties in het Nederlands en moderne vreemde talen (b.v. leesstrategieën toepassen, literaire smaak ontwikkelen …);
 • Competentie op vlak van taalbeschouwing (analyseren van en reflectie over taalstructuren, communicatie, taalfenomenen …);
 • Interculturele competenties (literair, filosofisch en historisch bestuderen van culturele achtergronden, culturele diversiteit onderkennen en respecteren).

Infobrochure

Wens je meer informatie over onze pijler People?
Neem een kijkje in onze infobrochure!

Lessentabel

Benieuwd uit welke uren deze richting is opgebouwd?
Ontdek de lessentabel hier!

Laptopproject

Onze school gelooft in een digitale toekomst, en verweeft IT & innovatie als rode draad doorheen al haar pijlers. Daarom gaan alle leerlingen van alle jaren en alle richtingen dagelijks met hun eigen toestel aan de slag.

Om elke leerling op een gelijkaardige manier te laten werken met onze digitale mogelijkheden, kiezen we er als school ook voor om dat type toestel reeds vast te leggen. Voor de leerlingen binnen onze volledige People-pijler is een Chromebook verplicht.

Via de webshop hieronder kan u een Chromebook huren of kopen.
Bestel voor 15 juli om zeker te zijn dat we tijdens de eerste schoolweek samen kunnen starten! 

Nog vragen?
In het document 'Veelgestelde vragen' hiernaast vind je gegarandeerd een antwoord!
Info over ons laptopproject binnen de volledige school

Naar de webshop voor een Chromebook

Een Chromebook huren of kopen

Veelgestelde vragen over het laptopproject

FAQ - Een antwoord op jouw vragen!

Algemene sport of een sportspecialisatie?

Heb je een hart voor sport? Wil je schoolgaan combineren met heel wat beweging? Dan is de studierichting Humane wetenschappen zeker iets voor jou. 

Bij ons op school kun je enerzijds kiezen voor algemene sport of anderzijds voor een sportspecialisatie.

Volgende sportspecialisaties zijn bij ons op school mogelijk:🏓Sport algemeen, ðŸ€basketbal,💃🏻 dans,🤸‍♀️ gymnastiek,🏇🏾 paardrijden,🎾 tennis, âš½ï¸voetbal,🚴🏻 wielrennen,🏊‍♀️ zwemmen.

 
Klik hier om de verschillende sportspecialisaties te ontdekken

Mogelijke vervolgopleiding

Je mag starten in een graduaatsopleiding, professionele bacheloropleiding of academische bacheloropleiding.

De meest logische vervolgopleidingen situeren zich in de menswetenschappelijke richtingen van het hoger onderwijs. Je wordt ook toegelaten tot alle Se-n-Se opleidingen van hetzelfde studiegebied waarin je het diploma secundair onderwijs hebt behaald. 

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.650 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
 • ​Uitstekende ligging: heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar;
 • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein;
 • Excellente sportaccommodatie: 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld... ;
 • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter;
 • Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN);
 • Dynamische en enthousiaste leerkrachten die expert zijn in hun vakgebied.
Inschrijven
Het KTA was iets impulsiefs. Ik wist niet wat gedaan in mijn middelbaar en ik wist eigenlijk ook niet wat ik kon.
Tot Digital Arts, Film & Entertainment aan mij werd voorgesteld. De richting die mij wees op een creatief pad. Creativiteit waarvan ik zelf niet wist dat ik die in me had.

De richting gaf mij de start naar en een goede voorsprong in de richting 'Game Graphics' aan Howest DAE. Dankzij het KTA heb ik mijn toekomst in Game Development gevonden. In mijn laatste jaar, werd mij gevraagd om stage te doen bij 'Rocksteady' in Londen - een game development studio die gekend staat voor de Arkham Games en momenteel werken aan "Suicide Squad Kill The Justice League".

Die stage werd heel snel een 2-jarig contract, en ondertussen werk ik daar nog steeds. Het is gek om niet te weten wat je met je toekomst wil, tot je een sprong in het onbekende neemt.

Ik ben Nic Belliard, ik was student in de richting Art en Design,
en nu ben ik Environment Artist bij Rocksteady.
Een impressie van mijn werk kan je vinden op https://www.artstation.com/aipapi 


Nic Belliard
Afgestudeerd aan KTA Brugge


Nic Belliard