Industriële wetenschappen - Eerste graad

Ideale vooropleiding

De logische vooropleiding is 1A. De optie is niet van belang.

Profiel van de richting

Leerlingen die in de A-stroom kiezen voor de basisoptie Industriële wetenschappen zijn aangetrokken door de wereld van de wetenschap en de techniek. Naast hun affiniteit voor de exacte wetenschappan zijn deze leerlingen ook geboeid door de praktische toepassingen en door de mogelijkheid om zelf praktische vaardigheden te kunnen ontwikkelen. 

In ‘mechanica’ leer je over de voornaamste gereedschappen, formaten, lijnsoorten en maataanduidingen in tekeningen. Je leert een tekening lezen en schetsen. Je leert meer over de meest gebruikte metalen en hun eigenschappen. Je verneemt meer over de soorten kunststoffen, hun eigenschappen, toepassingen en recyclage. Je leert verbindingstechnieken (solderen, bout en moer, puntlassen) en overbrengingen (tandwiel en riem).

In ‘elektriciteit’ leer je hoe elektriciteit wordt opgewekt en de voor- en nadelen van de verschillende manieren. Ook de gevaren van elektriciteit komen aan bod: elektrische schokken, overbelasting en kortsluiting. Je leert over spanning, stroom, weerstand, de wet van Ohm en hun wiskundige toepassingen. Je leert in de praktijk correcte aansluitingen en schakelingen maken aan toestellen en in aftakdozen, belschakelingen correct uitvoeren, geleiders en kabels herkennen en ontmantelen en het doel van beveiliging .

Mogelijke vervolgopleiding

De aangewezen vervolgopleiding is Wetenschappen - Prototyping, Elektromechanica of Elektrotechnieken. Na 2A Industriële Wetenschappen liggen alle opties, behalve klassieke talen, nog open.
 

Lessentabel

Naam vak Aantal uren
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur
Nederlands 5 uur
Frans 3 uur
Engels 2 uur
Geschiedenis 2 uur
Aardrijkskunde 1 uur
Wiskunde 4 uur
Natuurwetenschappen 2 uur
Plastische opvoeding 1 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur
Techniek 2 uur
Wetenschappelijk werk 2 uur
TV/PV Elektriciteit 2 uur
TV/PV Mechanica 4 uur
TOTAAL 34 uur

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN)
  • #oneteam
Inschrijven
De aanhouder wint! 

Het is gewoon zo dat vele jongeren snel opgeven als een situatie ongemakkelijk/moeilijk wordt. Zo is dat in school en zeker ook in de sport. Het is belangrijk nooit op te geven en je best te doen ook als het moeilijk wordt. Anders ga je er later spijt van hebben dat je het toch niet gedaan hebt.  Ik heb tijdens mijn sport loopbaan ook al moeilijke situaties doorgemaakt maar ik ben steeds blijven verder doen en heb nu deze bekroning. De olympische spelen! Een kinderdroom die is uitgekomen. Daarom zou ik dit graag meegeven aan de jongeren. 

Over het KTA kan ik alleen maar positieve dingen zeggen. Dankzij deze school kon ik mijn sport combineren met school. Ik kreeg steeds de mogelijkheden om mijn sport zo goed ik kon te beoefenen. Het heeft zeker een belangrijk deel uitgemaakt van mijn ontwikkeling! Dus heel erg bedankt voor alles!!
 

Ruben Blommaert
Oud-leerling ~ Eindigde zestiende in de discipline paarrijden op de Olympische Winterspelen in PyeongChang 2018.


Ruben Blommaert