Mechanische vormgevingstechnieken - Derde graad

Ideale vooropleiding

Logische vooropleidingen zijn de tweede graad TSO elektromechanica, industriële wetenschappen of mechanische technieken.

Profiel van de richting

Mechanische vormgevingstechnieken is sterk praktijkgericht. Er is zeer veel aandacht voor uitvoeringsgerichte vaardigheden. Je leert o.a. 3D-tekenen, ontwerpen maken, plannen lezen, werkanalyses en werkmethodes opstellen, ingrijpen in de fasen van de vormgevingstechniek (vorm geven aan een metalen werkstuk), machines instellen, bedienen en (de)monteren … .

In de praktijklessen maak je aanvankelijk met hand en machine werkstukken waarbij boren, schaven, frezen, draaien en slijpen toegepast worden. Je leert metaalbewerkingsmachines instellen en bedienen. Het programmeren en werken met computer, numeriek gestuurde machines en computertekenen zijn geïntegreerd.

Je maakt ook kennis met kunststofverwerking of kunststofbewerking. Je leert verschillende kunststofmaterialen kennen en verwerken, technische informatie begrijpen, tekeningen van kunststofconstructies lezen en zelf schema’s maken met behulp van professionele software. Het leren bedienen en onderhouden van spuitgietmachines, persen, extrusiemachines en thermoformeermachines staan ook op het programma. Het rekening houden met de veiligheids- en milieuvoorschriften loopt als een rode draad doorheen je opleiding.

Mogelijke vervolgopleiding

Wie deze studierichting beëindigt, heeft ruime aanwervingsmogelijkheden, tevens is het een goede voorbereiding om verder te studeren voor master, bachelor, technisch regent of andere hogere studies.

Lessentabel

Naam vak Aantal uren Aantal uren
  Vijfde middelbaar Zesde middelbaar
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur 2 uur
Nederlands 3 uur 3 uur
Wiskunde 2 uur 2 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur 2 uur
Aardrijkskunde/Natuurwetenschappen 1 uur 1 uur
Geschiedenis 1 uur 1 uur
Frans 2 uur 2 uur
Engels 2 uur 2 uur
TV/PV Mechanica 18 uur 18 uur
TV Elektriciteit 1 uur 1 uur
Samen leren Samenleven 2 uur 2 uur
TOTAAL 36 uur 36 uur

Stage zesde middelbaar:
Een blokstage van 4 weken net voor de Paasvakantie.
 

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN)
  • #oneteam
Inschrijven
De grootste reden waarom ik graag naar het KTA wou gaan was vooral omdat ik studeren en sport kon combineren. Ik was en ben altijd iemand geweest dat heel graag aan sport deed. Het maakte niet uit wat zo lang ik maar aan sport kon doen. Ik was zeker niet de beste student maar ik kreeg de goeie bijsturing om zo toch de nodige resultaten te behalen. Het is een goeie school om je sport en je studies te combineren. Ook dankzij de vele voetbaltrainingen en de steun van de trainers ben ik de doelman geworden die ik nu ben!

Miguel Van Damme
Afgestudeerd aan KTA Brugge


Miguel Van Damme