Carrosserie - Derde graad

Ideale vooropleiding

De logische vooropleiding is de tweede graad BSO basismechanica, maar ook alle andere mechanische richtingen of gemotiveerde mensen met kennis van techniek of auto zijn welkom.

Profiel van de richting

In deze praktijkgerichte studierichting word je opgeleid om carrosserie of plaatwerk aan voertuigen (personenauto’s, bedrijfs- en vrachtwagens…) te herstellen en te bewerken. Je leert je kennis via praktijkvakken in de schoolwerkplaats en tijdens je stage direct toepassen.Het pakket algemeen vormende vakken is beperkt.

Je oefent in het (de)monteren van carrosserie-onderdelen. Hiervoor leer je werken met handgereedschappen en machines. Je leert schuren en plamuren. Je leert snijgereedschap kiezen en gebruiken, lassen, gassmeltlassen, en hardsolderen. Je oefent zowel op carrosserieplaten uit staal, kunststof als uit aluminium.

Je leert carrosserieonderdelen afplakken alvorens ze te lakken, maakt zelf je lakken gebruiksklaar, leert verfspuiten hanteren maar evengoed de spuitcabine bedienen. Je leert over meer dan alleen maar het koetswerk. Ook motoren en de werking van verschillende (elektrische) auto-onderdelen komen aan bod.

Mogelijke vervolgopleiding

Doorstromen kan naar het zevende specialisatiejaar Carrosserie en Spuitwerk waar je een diploma secundair onderwijs kunt behalen. Je kan starten aan een graduaatsopleiding of je kan aan het werk in de autowereld (garage of assemblage).
 

Lessentabel

Naam vak Aantal uren
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur
Project Algemene Vakken 4 uur
Frans 2 uur
SPECIFIEK GEDEELTE 5BCA/ 6BCA
TV/PV carrosserie 20 uur/ 16 uur
TOTAAL 30 uur/ 26 uur*

STAGE:
  • Vijfde middelbaar: Vanaf het tweede trimester - 1 dag in de week stage
  • Zesde middelbaar: Vanaf september - 1 dag in de week stage

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN)
  • #oneteam
Inschrijven
De grootste reden waarom ik graag naar het KTA wou gaan was vooral omdat ik studeren en sport kon combineren. Ik was en ben altijd iemand geweest dat heel graag aan sport deed. Het maakte niet uit wat zo lang ik maar aan sport kon doen. Ik was zeker niet de beste student maar ik kreeg de goeie bijsturing om zo toch de nodige resultaten te behalen. Het is een goeie school om je sport en je studies te combineren. Ook dankzij de vele voetbaltrainingen en de steun van de trainers ben ik de doelman geworden die ik nu ben!

Miguel Van Damme
Afgestudeerd aan KTA Brugge


Miguel Van Damme