Carrosserie - Derde graad

Live opendeurdag

Ideale vooropleiding

De logische vooropleiding is de tweede graad BSO basismechanica , maar ook alle andere mechanische richtingen of gemotiveerde mensen met kennis van techniek of auto zijn welkom.

Profiel van de richting

In deze praktijkgerichte studierichting word je opgeleid om carrosserie of plaatwerk aan personenauto’s en lichte bedrijfswagens te herstellen en te bewerken. Je leert je kennis via praktijkvakken bij ons op school en tijdens je stage kan je die onmiddellijk toepassen. De algemene vakken blijven beperkt.

Volgende onderwerpen komen deze studierichting zeker aan bod: 
 
 • Je oefent in het (de)monteren van carrosserie-onderdelen. Hiervoor leer je werken met handgereedschappen en machines. 
 
 • Je leert de basis, zoals het perfect herstellen van een kleine bluts, maar ook een grote herstelling kan tot je takenpakket behoren. 
 
 • Je leert schuren en plamuren. 
 
 • Je leert het snijgereedschap kiezen en gebruiken. 
 
 • Je leert MIG lassen
 
 • Je leert kunststoflassen. Hierbij oefen je zowel op carrosserieplaten uit staal of aluminium. 
 
 • Je leert car-wrapping.
 
 • Je leert spoilers spuiten en plaatsen.
 
 • Je leert carrosserieonderdelen naadloos afdichten alvorens ze af te lakken, daarnaast maak je zelf je lakken gebruiksklaar.
 
 • Je leert verfspuiten hanteren maar evengoed de spuitcabine bedienen. 
 
 • Daarnaast leer je meer dan alleen het koetswerk. Ook de motoren, vering, remmen en basis auto-elektriciteit komen aan bod.


Stage

Vijfde middelbaar: Vanaf het tweede trimester - 1 dag in de week stage.
Zesde middelbaar: Vanaf september - 1 dag in de week stage.

Mogelijke vervolgopleiding

Doorstromen kan naar het specialisatiejaar Carrosserie en Spuitwerk , waar je een diploma secundair onderwijs kunt behalen, je kan starten aan een graduaatsopleiding of je kan aan het werk in de autowereld (garage of assemblage).

Laptopproject

Onze school gelooft in een digitale toekomst, en verweeft IT & innovatie als rode draad doorheen al haar pijlers. Daarom gaan alle leerlingen van alle jaren en alle richtingen met hun eigen toestel aan de slag.

Om elke leerling op een gelijkaardige manier te laten werken met onze digitale mogelijkheden, kiezen we er als school ook voor om dat type toestel reeds vast te leggen. Voor de leerlingen die starten in Carrosserie is een Chromebook nodig.

Om de beste service te garanderen, gaan wij als school met een partner in zee: The Rent Company. Deze partner staat in voor de webshop, waar je de keuze zal kunnen maken om een toestel te huren of aan te kopen. Dankzij deze samenwerking kunnen wij jullie kortingen aanbieden, die je anders via de winkel zou mislopen. Daarnaast houdt de service onder andere in, dat meteen een vervangtoestel aangeboden wordt via onze laptopbalie op school, indien er zich iets met jouw toestel voordoet - zo kan je snel verder meevolgen in de klas!

Hiernaast vind je de link naar de webshop, waar je een toestel kan huren of kopen.

Heb je nog vragen? Neem dan zeker ook eens een kijkje bij de knop "Veelgestelde vragen"!

Naar de webshop voor een chromebook

Chromebooks

Veelgestelde vragen over het laptopproject

Klik hier!

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.650 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
 • ​Uitstekende ligging: heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar;
 • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein;
 • Excellente sportaccommodatie: 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld... ;
 • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter;
 • Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN);
 • Dynamische en enthousiaste leerkrachten die expert zijn in hun vakgebied.
Inschrijven
Drie jaar geleden (januari 2018) moest ik beginnen nadenken over de studie- en schoolkeuze voor mijn zoon die toen in het zesde leerjaar zat. Zelf had hij al aangegeven dat hij naar KTA Brugge wou, en de richting sportspecialisatie zwemmen wou volgen.

Mijn oudste dochter zat toen al in het vierde middelbaar in een school in de buurt waar wij wonen. Een kleine school waar iedereen iedereen kent. KTA Brugge schrikte mij enorm af gezien de school een heel grote school is, met wel 3 x  meer leerlingen dan bij grote zus op school.

Gezien de richting sportspecialisatie zwemmen wel de ideale richting bleek te zijn voor mijn zoon, heb ik hem met een klein hartje laten vertrekken. Ik vreesde dat hij in de massa zou opgaan, maar al heel gauw bleek dat ik als ouder van alles goed geïnformeerd werd en dat eender welk vraag ook heel snel beantwoord werd.

Ondertussen zijn we anderhalf jaar verder en mijn zoon voelt zich heel goed in KTA Brugge. Happy kids = happy mom!

Sévrine Adams
Mama van Maxime


Sévrine Adams