Ruwbouw - Derde graad

Ideale vooropleiding

In principe is er geen specifieke vooropleiding vereist maar de opleiding tweede graad bouw is een pluspunt.

Profiel van de richting

Deze opleiding is gericht op de praktijk van de bouwsector in het algemeen. Zowel op het vlak van metselen, bekisten en ijzer binden verwerf je kennis en praktijkervaring. De praktijk en de technische vakken worden projectmatig aangeleerd, tekenen, plannen, bestek rekenen, bekisten, …

Je bestudeert en leert verschillende bouwknopen en al doende de mogelijkheden van verschillende materialen kennen. Zo leer je inzicht krijgen in de complexe oefeningen. Alle fasen van de ‘opdracht tot realisatie’ leer je uitvoeren: van planning, schetsen en tekenen, over prijs berekenen tot opmeten, maken en afwerken van de oefening.

Tijdens de opdrachten in de praktijkzaal en tijdens je stages kan je verder bekwamen in het zelfstandig werken en in het steeds handiger worden als bouwvakker.

In het praktisch specialisatiejaar leer je hoe het renoveren van een woning gebeurt. Je wordt vertrouwd met de allernieuwste renovatietechnieken die worden gebruikt in de bouwsector zoals, pleisteren, vloer, tegelzetten, injecteren, betonherstel… Je krijgt ook de kans om je getuigschrift van bedrijfsbeheer op een zeer praktische manier te behalen.

Mogelijke vervolgopleiding

Doorstromen kan naar het zevende specialisatiejaar Renovatie bouw of Bio-ecologische bouwafwerking waar je een diploma secundair onderwijs kunt behalen. Je kan starten aan een graduaatsopleiding of je kan aan het werk in de bouwsector.

Lessentabel

Naam vak Aantal uren
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur
Frans 2 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur
Project algemene vakken 4 uur
SPECIFIEK GEDEELTE 5BBO/ 6BBO
TV/PV Bouw 21 uur/ 17 uur
TOTAAL 30 uur/ 26 uur*

STAGE:
  • Vijfde middelbaar: Vanaf het tweede trimester - 1 dag in de week stage
  • Zesde middelbaar: Vanaf september - 1 dag in de week stage

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN)
  • #oneteam
Inschrijven
De grootste reden waarom ik graag naar het KTA wou gaan was vooral omdat ik studeren en sport kon combineren. Ik was en ben altijd iemand geweest dat heel graag aan sport deed. Het maakte niet uit wat zo lang ik maar aan sport kon doen. Ik was zeker niet de beste student maar ik kreeg de goeie bijsturing om zo toch de nodige resultaten te behalen. Het is een goeie school om je sport en je studies te combineren. Ook dankzij de vele voetbaltrainingen en de steun van de trainers ben ik de doelman geworden die ik nu ben!

Miguel Van Damme
Afgestudeerd aan KTA Brugge


Miguel Van Damme