Werktuigmachines - Derde graad

Ideale vooropleiding

Instromen in de derde graad ‘Werktuigmachines’ gebeurt best na de tweede graad 'Basismechanica', maar kan ook vanuit andere TSO- of BSO-richtingen met een ‘metaal’-achtergrond.

Profiel van de richting

Tijdens deze praktijkgerichte opleiding word je een vakman/-vrouw die met handbediende of computergestuurde machines verschillende materialen kan bewerken. Er staan weinig vakken algemene vorming op het programma. De focus ligt op het verwerven van kennis, vaardigheden en ervaring via de vele praktijkuren in de schoolwerkplaats en tijdens de stage.

Je oefent met boormachines, draaibanken, lasapparatuur, frees- en slijpmachines. Je leert plaat- en profielmateriaal lassen en solderen, energiekringen installeren, mechanische constructieonderdelen (de)monteren en afstellen. Je leert ook CNC-machines programmeren, via de computer informatie opzoeken en werken met een 3D-tekenprogramma. Je leert je eigen werkpost inrichten met oog voor veiligheid en efficiëntie.

Oordeelkundig monteren, demonteren en afstellen van mechanische constructies evenals het maken van tekeningen, schema’s leren begrijpen, lezen en interpreteren staan op het programma.

De stage zorgt voor nuttige ervaring op de werkvloer.

Mogelijke vervolgopleiding

Doorstromen kan naar het zevende specialisatiejaar computergestuurde werktuigmachines waar je een diploma secundair onderwijs kunt behalen. Je kan starten aan een graduaatsopleiding of je kan aan het werk in de sector als CNC-machinebediener, CNC-programmeur, CAD-tekenaar, onderhoudsmechanicien, draaier, frezer,…

Lessentabel

Naam vak Aantal uren
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur
Frans 2 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur
Project algemene vakken 4 uur
SPECIFIEK GEDEELTE 5BMA/ 6BMA
TV/PV Mechanica 20 uur/ 16 uur
TOTAAL 30 uur/ 26 uur*

STAGE:
  • Vijfde middelbaar: Vanaf het tweede trimester - 1 dag in de week stage
  • Zesde middelbaar: Vanaf september - 1 dag in de week stage 

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN)
  • #oneteam
Inschrijven
De grootste reden waarom ik graag naar het KTA wou gaan was vooral omdat ik studeren en sport kon combineren. Ik was en ben altijd iemand geweest dat heel graag aan sport deed. Het maakte niet uit wat zo lang ik maar aan sport kon doen. Ik was zeker niet de beste student maar ik kreeg de goeie bijsturing om zo toch de nodige resultaten te behalen. Het is een goeie school om je sport en je studies te combineren. Ook dankzij de vele voetbaltrainingen en de steun van de trainers ben ik de doelman geworden die ik nu ben!

Miguel Van Damme
Afgestudeerd aan KTA Brugge


Miguel Van Damme