De logische vooropleiding is de tweede graad TSO Mechatronica.
Daarnaast kun je ook instromen vanuit een ASO studierichting of Industriële Wetenschappen. Een sterke wiskundige basis is vereist.
Profiel van de richting
Elektromechanica is een theoretisch-technische studierichting. Je leert meervoudige problemen (elektrisch, elektronisch, mechanisch) oplossen. Daarnaast worden ook een aantal technische vaardigheden ontwikkeld.
Elektromechanici staan in voor toezicht, onderhoud en herstelling van industriële installaties en productiesystemen. Wiskunde vormt in deze studierichting een belangrijk vak. Ook een elementaire kennis van enkele fysische begrippen is nodig. Je leert verschillende materialen, toestellen en technieken kennen. Je leert constructies en installaties ontwerpen, de processen voorbereiden en begeleiden met professionele software.
Door het praktisch uitvoeren leer je het oorspronkelijke concept op zijn waarde beoordelen. Je ontdekt de wereld van verlichting, motoren en generatoren, automatisering, PLC-sturingen... Je leert hoe machines met de computer bediend en ontworpen (CNC, CAD-CAM) worden.
In het vijfde en het zesde middelbaar gaan we dieper in op de theorie, die nog meer van een wiskundige kant bekeken en berekend wordt.
Bovendien ontdekken we ook samen de industriële wereld.
Stage
De leerlingen die het zesde middelbaar Elektromechanica volgen, hebben twee weken blokstage voor de paasvakantie.
Mogelijke vervolgopleiding
Na je opleiding Elektromechanica word je toegelaten tot alle Se-n-Se-opleidingen van hetzelfde studiegebied waarin je het diploma secundair onderwijs hebt behaald.
Daarnaast mag je ook starten in een graduaatsopleiding, professionele bacheloropleiding of academische bacheloropleiding.