De ideale vooropleiding is de derde graad Houtbewerking.
Profiel van de richting
Ben je handig en creatief? Spreken constructies in alle mogelijke vormen je aan? Dan is het specialisatiejaar industriële houtbewerking ongetwijfeld een richting die je sterk zal boeien.
Je wordt opgeleid tot een polyvalent houtbewerker. Dit behelst zowel schrijnwerk als interieurbouw. Zo leer je bijvoorbeeld daken en meubels maken. Via stages kom je direct op de werkvloer terecht en leer je zowel mee te draaien in een bestaand bedrijf als zelfstandig te werken. De vraag naar goede ambachtslui in de houtverwerkende sector is groot en het aanbod blijft klein. Dus aan werkgelegenheid is er geen gebrek.
In dit praktisch specialisatiejaar leer je hoe hout industrieel verwerkt wordt. Je raakt vertrouwd met de allernieuwste machines die gebruikt worden in de industriële productieprocessen (automatisatie en seriewerk...). Je leert hoe deze machines het best worden opgesteld om zo goed mogelijk te kunnen produceren. Finaal leer je ze ook onderhouden en veilig bedienen.
Stage
De leerlingen die het specialisatiejaar Industriële houtbewerking volgen, hebben 1 dag per week alternerende stage vanaf september en een blokstage van twee weken voor de paasvakantie.
Mogelijke vervolgopleiding
Na deze studierichting kun je starten met een graduaats- of bacheloropleiding aan de hogeschool.
Bovendien kan je ook zeker aan het werk in de houtsector.
Na deze studierichting behaal je ook je diploma secundair onderwijs.