Printmedia (Drukken en afwerken) - Derde graad

Live opendeurdag

Ideale vooropleiding

Vanuit de tweede graad Printmedia kun je perfect in de derde graad van deze opleiding instromen.

Bovendien ben je ook meer dan welkom in deze studierichting mocht je in de tweede graad een andere opleiding hebben genoten. 

Profiel van de richting

De studierichting Printmedia is het vroegere Drukken en afwerken

Deze praktijkgerichte opleiding telt weinig algemene vakken. Je doet vooral veel praktijkervaring op in de schooldrukkerij en via de blokstage. Vertrekkend van een concrete opdracht leer je al doende pagina’s uit de drukvoorbereiding verwerken tot de juiste drukvormen die uiteindelijk naar de drukkerij gaan.

De digitale bestanden leer je omzetten naar grafische film en hiermee leer je drukplaten klaarmaken. Je leert er werken met grafische programma’s zoals: Photoshop, Illustrator en InDesign. Je leert voornamelijk (alleen of in team) drukken met de éénkleur- en tweekleuren (computergestuurde) offsetvellenpers. Je oefent in het bedienen van snij- en vouwmachines alsook drukpersen. Ook andere druktechnieken zoals zeefdrukken (bv. t-shirts en stickers) komen aan bod. Goed met de computer kunnen werken en graag met machines werken is aangewezen.

Je leert het drukwerk afwerken (verzamelen, snijden, vouwen, perforeren, rillen, nieten, …) tot een eenvoudig boekblok, een map, een folder, enz.

Omgaan met veiligheid en milieu maken ook deel uit van je opleiding.

Stage

Vijfde middelbaar: Vanaf het tweede trimester - 1 dag in de week stage.
Zesde middelbaar: Vanaf september - 1 dag in de week stage.

Mogelijke vervolgopleiding

Na de derde graad Printmedia kun je perfect doorstromen naar het specialisatiejaar duaal leren Operator digitaal drukken in de printmedia papier- en kartonafwerking.

Daarnaast kan je ook starten met een graduaatsopleiding of kan je aan het werk in de sector van de kartonnage, de drukkerij of een grafisch bedrijf.

Laptopproject

Onze school gelooft in een digitale toekomst, en verweeft IT & innovatie als rode draad doorheen al haar pijlers. Daarom gaan alle leerlingen van alle jaren en alle richtingen met hun eigen toestel aan de slag.

Om elke leerling op een gelijkaardige manier te laten werken met onze digitale mogelijkheden, kiezen we er als school ook voor om dat type toestel reeds vast te leggen. Voor de leerlingen die starten in Printmedia suggereren we een Dell Precision.

Wie hier vragen over heeft, kan steeds terecht bij laptopbalie@ktabrugge.be!

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.650 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging: heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar;
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein;
  • Excellente sportaccommodatie: 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld... ;
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter;
  • Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN);
  • Dynamische en enthousiaste leerkrachten die expert zijn in hun vakgebied.
Inschrijven
Drie jaar geleden (januari 2018) moest ik beginnen nadenken over de studie- en schoolkeuze voor mijn zoon die toen in het zesde leerjaar zat. Zelf had hij al aangegeven dat hij naar KTA Brugge wou, en de richting sportspecialisatie zwemmen wou volgen.

Mijn oudste dochter zat toen al in het vierde middelbaar in een school in de buurt waar wij wonen. Een kleine school waar iedereen iedereen kent. KTA Brugge schrikte mij enorm af gezien de school een heel grote school is, met wel 3 x  meer leerlingen dan bij grote zus op school.

Gezien de richting sportspecialisatie zwemmen wel de ideale richting bleek te zijn voor mijn zoon, heb ik hem met een klein hartje laten vertrekken. Ik vreesde dat hij in de massa zou opgaan, maar al heel gauw bleek dat ik als ouder van alles goed geïnformeerd werd en dat eender welk vraag ook heel snel beantwoord werd.

Ondertussen zijn we anderhalf jaar verder en mijn zoon voelt zich heel goed in KTA Brugge. Happy kids = happy mom!

Sévrine Adams
Mama van Maxime


Sévrine Adams