home  » Studieaanbod » Eerste graad » 2B

2B

Live opendeurdag

Algemene informatie

De eerste graad van het secundair onderwijs vormt de overgang tussen de lagere school en de tweede graad. Kenmerkend voor de eerste graad is dat men alle opties zoveel mogelijk openhoudt. 

De eerste graad bestaat uit twee keuzes: de A-stroom of de B-stroom. 

In het eerste leerjaar A en B zijn er 27 uren algemene vorming en een keuzegedeelte van vijf uren. De doelstellingen van het keuzegedeelte zijn versterken, verdiepen en verkennen. 

Leerlingen met een attest van bereikte doelen basisonderwijs kunnen instappen in 1B.

Waarom kiezen voor het KTA Brugge? Diana vertelt het je met veel plezier ❤️

Profiel van de richting

Het KTA is een school met oog voor elk talent! Vandaar willen we graag samen met onze leerlingen hun talenten ontdekken. In de eerste plaats willen we hen laten openbloeien en zo, open, brede en sterke persoonlijkheden ontwikkelen met inzicht in het eigen kunnen met feedback van onze leerkrachten als motor voor hun groeiproces! 

Omdat wij zoveel belang hechten aan talentontplooiing willen we leerlingen ook deze mogelijkheid geven in onze eerste graad. Wij bieden verschillende keuzes aan om hun interesse te verkennen. 

De B-stroom is bedoeld voor leerlingen die niet alle leerstof uit de lagere school hebben begrepen en/of verworven. De belangrijkste onderwerpen worden dan ook herhaald. 

De algemene vakken zitten vervat in 1 vak namelijk Project Algemene Vakken (PAV). Hierin wordt de leerstof van de verschillende vakken thematisch gebundeld en aangebracht. 

Heb je Frans of wiskunde nog niet helemaal onder de knie, dan kan je dit wel versterken. Voor leerlingen die al helemaal mee zijn voorzien we een verdieping op vlak van IT.

Laptopproject

Vanaf schooljaar 2020 - 2021 ondersteunen wij ons digitaal kloppend hart met een laptopproject. Dit betekent dat wij ervoor gekozen hebben dat de leerlingen van 2B met hun eigen toestel aan de slag zullen gaan.

Om elke leerling op een gelijkaardige manier te laten werken met onze digitale mogelijkheden, kiezen we er als school ook voor om dat type toestel reeds vast te leggen. Het merendeel van de leerlingen zal daarom van start gaan met een Chromebook: een licht maar robuust toestel speciaal ontwikkeld voor schoolwerk - en dit voor een erg toegankelijke prijs.

Om de beste service te garanderen, gaan wij als school met een partner in zee: The Rent Company. Deze partner staat in voor de webshop, waar je de keuze zal kunnen maken om een toestel te huren of aan te kopen. Dankzij deze partnership kunnen wij jullie kortingen aanbieden, die je anders via de winkel zou mislopen. Daarnaast houdt de service bijvoorbeeld in dat meteen een vervangtoestel aangeboden wordt, indien er zich iets met jouw toestel voordoet - zo kan je snel verder meevolgen in de klas!

Zodra jouw inschrijving in onze school voltooid is, zal je via onze webshop een toestel kunnen reserveren. Alle toestellen worden de eerste schooldag op school geleverd, zodat we samen van start kunnen gaan!

Omdat wij ook belang hechten aan transparantie, geven wij onderstaand ook graag een indicatie van de kost:
 
 • Voor de leerlingen van 2B kiezen we voor een Lenovo Chromebook 300e. Deze kost €260 plus €30 voor de licentie, aangevuld met een servicekost van ongeveer €3 per maand. Via de webshop zal je een formule kunnen kiezen die voor jullie het beste werkt: kopen of huren over één of meerdere jaren. Zo kan je bijvoorbeeld een Chromebook met inbegrepen service voor 34 maanden aankopen voor €378 of huren voor €11,35 per maand. Indien je echter al een Chromebook hebt, hoef je geen nieuwe te kopen. Let wel dat onze partner enkel zijn goede service en garantie kan bieden voor toestellen gekocht of gehuurd via onze webshop.
Download hier de informatie- en bestelflyer!

Naar de webshop voor een chromebook

Chromebooks

Samen leren samenleven (=SALSA)

Het KTA Brugge onderschrijft het Pedagogisch Project van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (PPGO). Dat is een basisdocument waarin de grondbeginselen, waarden en algemene doelstellingen van het GO! zijn opgenomen.

‘Samen leren samenleven’ is de slagzin waar we in het GO! allemaal achter staan. De GO! samenlevingsschool die voor ogen wordt gehouden, verdedigt en vertegenwoordigt actief de grondwaarden van onze democratische rechtstaat en zet voluit in op actief burgerschap. We streven ernaar om onze leerlingen te vormen tot open, tolerante, intellectueel nieuwsgierige mensen, die niet twijfelen aan de fundamentele gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen.

Daarom zet het KTA binnen verschillende lessen in op: 
 • Burgerschapseducatie
 
 • Financiële geletterdheid  
 
 • Mediawijsheid

Infobrochure

Wens je graag meer informatie over het tweede middelbaar B? Dan kun je via onderstaande link onze infobrochure downloaden.
Infobrochure

Meer informatie per optie

Economie (Business)

Veel aandacht gaat naar het correct spreken en schrijven in het Nederlands en het Frans. Daarnaast oefen je in het klasseren, kopiëren, beantwoorden en doorverbinden van telefoons.
 • Je krijgt de kans zelfstandig te werken met de computer. Zo leer je bvb. blind typen en eenvoudige zakelijke brieven schrijven.
 • Je maakt kennis met enkele kantoorjobs en beroepen die te maken hebben met ‘kopen en verkopen’ (bediende, telefonist, verkoper, …).
 • Je leert waarom mensen bepaalde artikelen kopen (prijs, reclame, bereikbaarheid van de winkel, …). 
 • Je leert waarop een verkoper moet letten (houding, voorkomen, ...) en je oefent verkoopsgesprekken. 
 • Je verdiept je in de verschillende verkooppunten (markten, veilingen, nacht- en buurtwinkels, speciaalzaken, postorderbedrijven, warenhuizen,...), hun inrichting en openingsuren, ...
 • Je leert bestellingen en verkoopfacturen maken, kosten en winsten berekenen, bedragen in euro omrekenen naar vreemde valuta (vreemde muntsoort). Je leert over boekhouden, banken, belastingen, leningen, …. 
 • Je leert de verschillende manieren van betalen kennen en hun voor- en nadelen.

Elektromechanica (Engineering)

De basisoptie elektromechanica biedt een praktische kennismaking met de wereld van elektriciteit en metaal. Je leert deze sectoren kennen zodat je een verantwoorde keuze kunt maken naar de tweede graad.

Elektriciteit:

Je maakt kennis met beroepen als elektrisch installateur, hersteller -onderhoudstechnicus, installateur van boven- en ondergrondse leidingen. Je leert wat elektriciteit precies is en hoe deze wordt opgewekt. Je leert draden, snoeren en kabels herkennen en waarvoor ze gebruikt worden. Je leert eenvoudige schema’s van elektrische installaties begrijpen en tekenen. Je leert hoe je je kan beveiligen tegen elektrische schokken, overbelasting en kortsluiting.

Metaal:

Je maakt kennis met enkele beroepen uit de metaalsector (lasser, plaatbewerker, frezer, onderhoudstechnicus, matrijzenbouwer, …). Je leert verschillende soorten metaal kennen, alsook het gereedschap om het te verwerken. Door ermee te oefenen, leer je het gereedschap veilig gebruiken en onderhouden. Je leert opmeten en een eenvoudig ontwerp tekenen. In de praktijklessen maak je zelf een aantal alledaagse gebruiksvoorwerpen in metaal en al doende oefen je technieken als plooien, vijlen, boren, knippen, zagen, ….

Schilderen en decoratie

Deze opleiding is domeinverkennend en beoogt betrokkenheid en een open opstelling van de leerlingen ten opzichte van het plastische en decoratieve (in ruime zin), tegenover de maatschappij en de eigen leefwereld. De leerlingen worden o.a. gevoelig gemaakt voor het esthetische, het creatieve, techniek en stromingen in onze maatschappij. In het secundair onderwijs worden daarom in de opdrachten regelmatig linken gelegd naar dergelijke inhouden.

In deze richting zijn praktische oefeningen in plastische en decoratieve technieken de hoofdbrok.

Verzorging (People)

Je maakt kennis met beroepen waarbij je zorgt voor je medemens: kinderverzorgster, gezinshulp of hulp in de bejaarden- of gehandicaptensector.

De aandacht gaat zowel naar lichamelijke verzorging, gezonde voeding als naar de leef- en woonomgeving. Je leert hoe je moet omgaan met anderen en maakt kennis met de werking van en de zorg voor het totale lichaam (handen, voeten, haar, huid, gelaat, gebit, houding, …). Je leert over de belangrijkste voedingsmiddelen, keukengereedschappen en -toestellen. Je leert zorgen voor de gezonde dagdagelijkse voeding en eenvoudige, smaakvolle en betaalbare gerechten klaarmaken en opdienen.

Daarnaast leer je een leefruimte onderhouden en zorg dragen voor kledij en textiel. Ook het sorteren van de was, het wassen zelf, het plooien en het strijken van de eigen kledij krijgen aandacht. Bovendien mag je decoratieve werkstukjes maken.

Bouw/hout

In de eerste graad bouw maken we kennis met het beroep metser in de brede zin van het woord. We leren de basisgereedschappen uit de bouwsector correct gebruiken. We gaan projectmatig te werk en combineren het theoretische met het praktische. We leren eenvoudige bouwconstructies zoals een tuintafel, tuinmuur of brievenbus niet alleen uit te voeren maar ook uit te tekenen. Naast metselwerk komen we ook in aanraking met ijzervlechten en betonneren.

In het beroepenveld hout maken we kennis met de brede waaier van de beroepen in de houtsector: timmerman, meubelmaker, binnen- en buitenschrijnwerker, dakwerker,…. Ook hier maken we projectmatig vele verschillende oefeningen zoals een puzzel, nestkastje, bijzettafeltje. Tijdens het doorlopen van alle projecten leren we alle basisgereedschappen zoals b.v. beitel, zagen, schroevendraaiers op een correcte manier gebruiken en bij welke bewerking we ze toepassen.

We schaven ons technisch inzicht bij door eenvoudige plannen en tekeningen te leren lezen en gebruiken.

Haar- en schoonheidszorg (People)

Je leert het kappersvak kennen en de verschillende specialisaties (grimeur, plaatser van extensies, kapper in de verzorgingssector, bij film, toneel en tv, …). Je krijgt les over verschillende haarsoorten en kapsels.

Je leert haarverzorgingsproducten correct en zuinig gebruiken. Je leert omgaan met klanten en je mag zelf haren wassen, kammen, drogen, brushen, verzorgen, oprollen, afwerken met gel, ….

Ook leer je hoe je een kapperszaak best inricht en uitrust. In de lessen bespreekt men het belang van een goede lichaamshouding en een verzorgd uiterlijk.

Tenslotte leer je over de basisverzorging van handen en nagels, lichaam- en gelaatsverzorging.

Printmedia

 • Je ontdekt waar kunst en creatie een belangrijke rol spelen.
 • Je gaat creatief aan de slag met beeld, klank, woord, beweging, media.
 • Je leert je creatief en expressief uitdrukken.

Sport (Sports) ! NIEUW !

 • Je leert hoe je sportprestaties kan verbeteren.
 • Je verkent je mogelijkheden in verschillende sporten.
 • Je leert hoe beweging, rust en voeding een veilig en gezond leven bevorderen.
 • Je oefent je communicatieve vaardigheden.
 • Je ontdekt waar sport en beweging belangrijk zijn.

Er kan een keuze gemaakt worden voor algemene sport of voor alle sportspecialisaties, met uitzondering van paardrijden. 

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.650 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
 • ​Uitstekende ligging: heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar;
 • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein;
 • Excellente sportaccommodatie: 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld... ;
 • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter;
 • Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN);
 • Dynamische en enthousiaste leerkrachten die expert zijn in hun vakgebied.
Inschrijven
Het KTA was iets impulsiefs. Ik wist niet wat gedaan in mijn middelbaar en ik wist eigenlijk ook niet wat ik kon.
Tot Digital Arts, Film & Entertainment aan mij werd voorgesteld. De richting die mij wees op een creatief pad. Creativiteit waarvan ik zelf niet wist dat ik die in me had.

De richting gaf mij de start en een goede voorsprong naar de richting 'Game Graphics' aan Howest DAE. Dankzij het KTA heb ik mijn toekomst in Game Development gevonden.

In mijn laatste jaar aan de Howest DAE werd ik gevraagd om stage te doen in Londen bij 'Rocksteady' - een game development studio die gekend staat voor de Arkham Games die momenteel werken aan "Suicide Squad Kill The Justice League".

Die stage is heel snel een 2 jarig contract geworden en ondertussen werk ik daar nog steeds.

Het is gek om niet te weten wat je met je toekomst wil tot je een sprong in het onbekende neemt.

Ik ben Nic Belliard, was student in de richting Art en Design en ben nu environment artist bij Rocksteady.
Een impressie van mijn werk kan je vinden op https://www.artstation.com/aipapi 

Nic Belliard
Afgestudeerd aan KTA Brugge


Nic Belliard