Carrosserie - Derde graad

Ideale vooropleiding

De logische vooropleiding is de 2de graad BSO basismechanica auto, maar ook alle andere mechanische richtingen of gemotiveerde mensen zijn welkom.

Profiel van de richting

In deze praktijkgerichte studierichting word je opgeleid om carrosserie of plaatwerk aan voertuigen (personenauto’s, bedrijfs- en vrachtwagens…) te herstellen en te bewerken. Je leert je kennis via praktijkvakken in de schoolwerkplaats en tijdens je stage direct toepassen.Het pakket algemeen vormende vakken is beperkt.

Je oefent in het (de)monteren van carrosserie-onderdelen. Hiervoor leer je werken met handgereedschappen en machines. Je leert schuren en plamuren. Je leert snijgereedschap kiezen en gebruiken, lassen, gassmeltlassen, en hardsolderen. Je oefent zowel op carrosserieplaten uit staal, kunststof als uit aluminium.

Je leert carrosserieonderdelen afplakken alvorens ze te lakken, maakt zelf je lakken gebruiksklaar, leert verfspuiten hanteren maar evengoed de spuitcabine bedienen. Je leert over meer dan alleen maar het koetswerk. Ook motoren en de werking van verschillende (elektrische) auto-onderdelen komen aan bod.

Mogelijke vervolgopleiding

Na het zesde middelbaar kan de student vanuit interesse nog een zevende jaar volgen, idealiter is dit de opleiding Carrosserie en Spuitwerk

Na het zevende jaar ontvangt de leerling het diploma secundair onderwijs die tal van toekomstmogelijkheden biedt. Ze hebben ruime kansen op werk in de autowereld : garage, assemblagebedrijven. Ze kunnen ook een zelfstandige zaak uitbouwen.
 

Lessentabel

Naam vak Aantal uren Aantal uren
  Vijfde middelbaar Zesde middelbaar
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur 2 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur 2 uur
Project Algemene Vakken 4 uur 4 uur
Frans 2 uur 2 uur
TV/PV carrosserie 20 uur 16 uur
Samen leren Samenleven 2 uur 2 uur
TOTAAL 32 uur 28 uur

STAGE:
  • Vijfde middelbaar: Vanaf het tweede trimester - 1 dag in de week stage
  • Zesde middelbaar: Vanaf oktober - 1 dag in de week stage + 2 weken blokstage tussen krokus- en Paasvakantie

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers
  • #oneteam
Inschrijven
De aanhouder wint! 

Het is gewoon zo dat vele jongeren snel opgeven als een situatie ongemakkelijk/moeilijk wordt. Zo is dat in school en zeker ook in de sport. Het is belangrijk nooit op te geven en je best te doen ook als het moeilijk wordt. Anders ga je er later spijt van hebben dat je het toch niet gedaan hebt.  Ik heb tijdens mijn sport loopbaan ook al moeilijke situaties doorgemaakt maar ik ben steeds blijven verder doen en heb nu deze bekroning. De olympische spelen! Een kinderdroom die is uitgekomen. Daarom zou ik dit graag meegeven aan de jongeren. 

Over het KTA kan ik alleen maar positieve dingen zeggen. Dankzij deze school kon ik mijn sport combineren met school. Ik kreeg steeds de mogelijkheden om mijn sport zo goed ik kon te beoefenen. Het heeft zeker een belangrijk deel uitgemaakt van mijn ontwikkeling! Dus heel erg bedankt voor alles!!
 

Ruben Blommaert
Oud-leerling ~ Eindigde zestiende in de discipline paarrijden op de Olympische Winterspelen in PyeongChang 2018.


Ruben Blommaert