home  » Studieaanbod » Eerste graad » 1B

1B 

Live opendeurdag

Algemene informatie

De eerste graad van het secundair onderwijs vormt de overgang tussen de lagere school en de tweede graad. Kenmerkend voor de eerste graad is dat men alle opties zoveel mogelijk openhoudt. 

De eerste graad bestaat uit twee keuzes: de A-stroom of de B-stroom. 

In het eerste leerjaar A en B zijn er 27 uren algemene vorming en een keuzegedeelte van vijf uren. De doelstellingen van het keuzegedeelte zijn versterken, verdiepen en verkennen. 

Leerlingen met een attest van bereikte doelen basisonderwijs kunnen instappen in 1B.

Profiel van de richting

Het KTA is een school met oog voor elk talent! Vandaar willen we graag samen met onze leerlingen hun talenten ontdekken. In de eerste plaats willen we hen laten openbloeien en zo, open, brede en sterke persoonlijkheden ontwikkelen met inzicht in het eigen kunnen met feedback van onze leerkrachten als motor voor hun groeiproces! 

Omdat wij zoveel belang hechten aan talentontplooiing willen we leerlingen ook deze mogelijkheid geven in onze eerste graad. Wij bieden verschillende keuzes aan om hun interesse te verkennen. 

De B-stroom is bedoeld voor leerlingen die niet alle leerstof uit de lagere school hebben begrepen en/of verworven. De belangrijkste onderwerpen worden dan ook herhaald. 

De algemene vakken zitten vervat in 1 vak namelijk Project Algemene Vakken (PAV). Hierin wordt de leerstof van de verschillende vakken thematisch gebundeld en aangebracht. 

Heb je Frans of wiskunde nog niet helemaal onder de knie, dan kan je dit wel versterken. Voor leerlingen die al helemaal mee zijn voorzien we een verdieping op vlak van IT.

In het eerste middelbaar B kan er een keuze gemaakt worden voor 2 uur voetbal.

De vijf pijlers van het KTA Brugge

Het KTA Brugge is opgebouwd uit vijf sterke pijlers: Art & Design - Business - Engineering - People en Sports. Onze leerlingen uit de eerste graad proeven in hun eerste twee jaren van de verschillende domeinen binnen deze pijlers. 

Zo ontdekken ze samen met de leerkrachten waar hun talenten liggen. 

Op die manier kan zowat elke leerling binnen de pijler naar keuze in de tweede graad een richting vinden die aansluit bij zijn of haar interesses en verwachtingen.

Laptopproject

Vanaf schooljaar 2020 - 2021 ondersteunen wij ons digitaal kloppend hart met een laptopproject. Dit betekent dat wij ervoor gekozen hebben dat de leerlingen van 1B met hun eigen toestel aan de slag zullen gaan.

Om elke leerling op een gelijkaardige manier te laten werken met onze digitale mogelijkheden, kiezen we er als school ook voor om dat type toestel reeds vast te leggen. Het merendeel van de leerlingen zal daarom van start gaan met een Chromebook: een licht maar robuust toestel speciaal ontwikkeld voor schoolwerk - en dit voor een erg toegankelijke prijs.

Om de beste service te garanderen, gaan wij als school met een partner in zee: The Rent Company. Deze partner staat in voor de webshop, waar je de keuze zal kunnen maken om een toestel te huren of aan te kopen. Dankzij deze partnership kunnen wij jullie kortingen aanbieden, die je anders via de winkel zou mislopen. Daarnaast houdt de service bijvoorbeeld in dat meteen een vervangtoestel aangeboden wordt, indien er zich iets met jouw toestel voordoet - zo kan je snel verder meevolgen in de klas!

Zodra jouw inschrijving in onze school voltooid is, zal je via onze webshop een toestel kunnen reserveren. Alle toestellen worden de eerste schooldag op school geleverd, zodat we samen van start kunnen gaan!

Omdat wij ook belang hechten aan transparantie, geven wij onderstaand ook graag een indicatie van de kost:

 
  • Voor de leerlingen van 1B kiezen we voor een Lenovo Chromebook 300e. Deze kost €260 plus €30 voor de licentie, aangevuld met een servicekost van ongeveer €3 per maand. Via de webshop zal je een formule kunnen kiezen die voor jullie het beste werkt: kopen of huren over één of meerdere jaren. Zo kan je bijvoorbeeld een Chromebook met inbegrepen service voor 34 maanden aankopen voor €378 of huren voor €11,35 per maand. Indien je echter al een Chromebook hebt, hoef je geen nieuwe te kopen. Let wel dat onze partner enkel zijn goede service en garantie kan bieden voor toestellen gekocht of gehuurd via onze webshop.
Download hier de informatie- en bestelflyer!

Naar de webshop voor een chromebook

Chromebooks

Samen leren samenleven (=SALSA)

Het KTA Brugge onderschrijft het Pedagogisch Project van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (PPGO). Dat is een basisdocument waarin de grondbeginselen, waarden en algemene doelstellingen van het GO! zijn opgenomen.

‘Samen leren samenleven’ is de slagzin waar we in het GO! allemaal achter staan. De GO! samenlevingsschool die voor ogen wordt gehouden, verdedigt en vertegenwoordigt actief de grondwaarden van onze democratische rechtstaat en zet voluit in op actief burgerschap. We streven ernaar om onze leerlingen te vormen tot open, tolerante, intellectueel nieuwsgierige mensen, die niet twijfelen aan de fundamentele gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen.

Daarom zet het KTA binnen verschillende lessen in op: 
  • Burgerschapseducatie 
 
  • Financiële geletterdheid 
 
  • Mediawijsheid

Infobrochure

Wens je graag meer informatie over onze eerste graad? Dan kun je via onderstaande link onze infobrochure downloaden.
Infobrochure

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.650 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging: heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar;
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein;
  • Excellente sportaccommodatie: 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld... ;
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter;
  • Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN);
  • Dynamische en enthousiaste leerkrachten die expert zijn in hun vakgebied.
Inschrijven
Het KTA was iets impulsiefs. Ik wist niet wat gedaan in mijn middelbaar en ik wist eigenlijk ook niet wat ik kon.
Tot Digital Arts, Film & Entertainment aan mij werd voorgesteld. De richting die mij wees op een creatief pad. Creativiteit waarvan ik zelf niet wist dat ik die in me had.

De richting gaf mij de start en een goede voorsprong naar de richting 'Game Graphics' aan Howest DAE. Dankzij het KTA heb ik mijn toekomst in Game Development gevonden.

In mijn laatste jaar aan de Howest DAE werd ik gevraagd om stage te doen in Londen bij 'Rocksteady' - een game development studio die gekend staat voor de Arkham Games die momenteel werken aan "Suicide Squad Kill The Justice League".

Die stage is heel snel een 2 jarig contract geworden en ondertussen werk ik daar nog steeds.

Het is gek om niet te weten wat je met je toekomst wil tot je een sprong in het onbekende neemt.

Ik ben Nic Belliard, was student in de richting Art en Design en ben nu environment artist bij Rocksteady.
Een impressie van mijn werk kan je vinden op https://www.artstation.com/aipapi 

Nic Belliard
Afgestudeerd aan KTA Brugge


Nic Belliard