Haarzorg - Verzorging & Voeding - Eerste graad

Ideale vooropleiding

Je komt uit het eerste jaar en je bent nog op zoek naar een goeie richting dat bij jou past. Je proeft er van verschillende vakgebieden uit de zachte sector: haarzorg, verzorging en voeding
 

Profiel van de richting

  • Beroepenveld haarzorg:
Je leert het kappersvak kennen en de verschillende specialisaties (grimeur, plaatser van extensies, kapper in de verzorgingssector, bij film, toneel en tv, …). Je krijgt les over verschillende haarsoorten en kapsels. Je leert haarverzorgingsproducten correct en zuinig gebruiken. Je leert omgaan met klanten en je mag zelf haren wassen, kammen, drogen, brushen, verzorgen, oprollen, afwerken met gel, …. Ook leer je hoe je een kapperszaak best inricht en uitrust. In de lessen bespreekt men het belang van een goede lichaamshouding en een verzorgd uiterlijk. Tenslotte leer je over de basisverzorging van handen en nagels, lichaam- en gelaatsverzorging.
  • Beroepenveld verzorging-voeding:
Je maakt kennis met beroepen waarbij je zorgt voor je medemens: kinderverzorgster, gezinshulp of hulp in de bejaarden- of gehandicaptensector. De aandacht gaat zowel naar lichamelijke verzorging, gezonde voeding als naar de leef- en woonomgeving. Je leert hoe je moet omgaan met anderen en maakt kennis met de werking van en de zorg voor het totale lichaam (handen, voeten, haar, huid, gelaat, gebit, houding, …). Je leert over de belangrijkste voedingsmiddelen, keukengereedschappen en -toestellen. Je leert zorgen voor de gezonde dagdagelijkse voeding en eenvoudige, smaakvolle en betaalbare gerechten klaarmaken en opdienen. Daarnaast leer je een leefruimte onderhouden en zorg dragen voor kledij en textiel. Ook het sorteren van de was, het wassen zelf, het plooien en het strijken van de eigen kledij krijgen aandacht. Bovendien mag je decoratieve werkstukjes maken.

Mogelijke vervolgopleiding

De meeste leerlingen studeren verder in het beroepsonderwijs, meestal in een studierichting die aansluit bij één van de beroepenvelden die ze leerden kennen in het BVL ( haarzorg, voeding-verzorging )

Lessentabel

Naam vak Aantal uren
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur
Frans 2 uur
Lichamelijke opvoeding 3 uur
Plastische opvoeding 1 uur
Project algemene vakken 8 uur
SPECIFIEK GEDEELTE  
Haarzorg 9 uur
Verzorgingstechnieken 4 uur
Voeding 5 uur
Optie: keuze voetbal 2 uur
TOTAAL 35 uur - 37 uur

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.700 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN)
  • #oneteam
Inschrijven
Het KTA was iets impulsiefs. Ik wist niet wat gedaan in mijn middelbaar en ik wist eigenlijk ook niet wat ik kon.
Tot DAFE aan mij werd voorgesteld. De richting die mij wees op een creatief pad. Creativiteit waarvan ik zelf niet wist dat ik het in me had.
De richting gaf mij de start en een goede voorsprong naar mijn huidige richting toe.

Ik ben Nic Belliard een Game Graphics student aan Howest DAE en dankzij het KTA heb ik mijn toekomst in Game development gevonden. Een impressie van mijn werk vind je op https://www.artstation.com/aipapi

Nic Belliard
Afgestudeerd aan KTA Brugge


Nic Belliard