Ruwbouw - Derde graad

Ideale vooropleiding

In principe is er geen specifieke vooropleiding vereist maar de opleiding tweede graad bouw is een pluspunt.

Profiel van de richting

Deze opleiding is gericht op de praktijk van de bouwsector in het algemeen. Zowel op het vlak van metselen, bekisten en ijzer binden verwerf je kennis en praktijkervaring. De praktijk en de technische vakken worden projectmatig aangeleerd, tekenen, plannen, bestek rekenen, bekisten, …

Je bestudeert en leert verschillende bouwknopen en al doende de mogelijkheden van verschillende materialen kennen. Zo leer je inzicht krijgen in de complexe oefeningen. Alle fasen van de ‘opdracht tot realisatie’ leer je uitvoeren: van planning, schetsen en tekenen, over prijs berekenen tot opmeten, maken en afwerken van de oefening.

Tijdens de opdrachten in de praktijkzaal en tijdens je stages kan je verder bekwamen in het zelfstandig werken en in het steeds handiger worden als bouwvakker.

In het praktisch specialisatiejaar leer je hoe het renoveren van een woning gebeurt. Je wordt vertrouwd met de allernieuwste renovatietechnieken die worden gebruikt in de bouwsector zoals, pleisteren, vloer, tegelzetten, injecteren, betonherstel… Je krijgt ook de kans om je getuigschrift van bedrijfsbeheer op een zeer praktische manier te behalen.

Mogelijke vervolgopleiding

Wanneer u het zesdejaar ruwbouw succesvol heeft afgewerkt, kan een zevendejaar gevolgd worden. Dit is idealiter de zevendejaarsopleiding; Renovatie bouw.

Lessentabel

Naam vak Aantal uren Aantal uren
  Vijfde middelbaar Zesde middelbaar
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur 2 uur
Frans 2 uur 2 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur 2 uur
Project algemene vakken 4 uur 4 uur
TV/PV Bouw 20 uur 16 uur
Samen leren Samenleven 2 uur 2 uur
     
TOTAAL 32 uur 28 uur

STAGE:
  • Vijfde middelbaar: Vanaf het tweede trimester - 1 dag in de week stage
  • Zesde middelbaar: Vanaf oktober - 1 dag in de week stage + 2 weken blokstage tussen krokus- en Paasvakantie

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers
  • #oneteam
Inschrijven
De aanhouder wint! 

Het is gewoon zo dat vele jongeren snel opgeven als een situatie ongemakkelijk/moeilijk wordt. Zo is dat in school en zeker ook in de sport. Het is belangrijk nooit op te geven en je best te doen ook als het moeilijk wordt. Anders ga je er later spijt van hebben dat je het toch niet gedaan hebt.  Ik heb tijdens mijn sport loopbaan ook al moeilijke situaties doorgemaakt maar ik ben steeds blijven verder doen en heb nu deze bekroning. De olympische spelen! Een kinderdroom die is uitgekomen. Daarom zou ik dit graag meegeven aan de jongeren. 

Over het KTA kan ik alleen maar positieve dingen zeggen. Dankzij deze school kon ik mijn sport combineren met school. Ik kreeg steeds de mogelijkheden om mijn sport zo goed ik kon te beoefenen. Het heeft zeker een belangrijk deel uitgemaakt van mijn ontwikkeling! Dus heel erg bedankt voor alles!!
 

Ruben Blommaert
Oud-leerling ~ Eindigde zestiende in de discipline paarrijden op de Olympische Winterspelen in PyeongChang 2018.


Ruben Blommaert