Beeldende en architecturale kunsten - Tweede graad

Ideale vooropleiding

Een eerste graad artistieke vorming is een meerwaarde maar geen noodzaak.

Profiel van de richting

Het KSO richt zich tot leerlingen die gedreven zijn om creatief te werken. Het ontwikkelen van artistiek-technische vaardigheden is het vertrekpunt.

De tweede graad KSO draagt in belangrijke mate bij tot de ontwikkeling van de totale persoonlijkheid van de jonge mens. Artistieke en theoretische vakken hebben hun eigen vormingswaarde binnen de opleiding. De vorming bestaat uit een uitgebreide kennismaking met de wereld van de beeldende kunsten en met creatief denken en handelen.

In toegepast waarnemingstekenen zet je je ideeën eerst in potlood op papier. Die tekeningen vormen een onmisbare ruggensteun voor de andere ateliervakken: inzicht in basisconstructies, perspectieftekenen, anatomie van het menselijk lichaam, schaduw- en kleurweergave, verhalen uittekenen in een storyboard, ... Ook digitaal tekenen leer je.

In 2D- en 3D-ontwerp en animatie leer je inzicht krijgen in compositie en beeldtaal. Hoe gaan beeld en tekst samen? (logo’s, affiches, folders,…) Je leert hoe je kan modelleren en computergraphics kan ontwerpen via texturen en belichting. Je ontwerpt personages voor animatiefilms of games en maakt de omzetting naar 3D-models. Je leert hoe je de personages kan riggen, skinnen en animeren. Aan de hand van praktische oefeningen komen de belangrijkste principes van animatie aan bod: Timing & Spacing, Squash & stretch, Anticipatie, Staging, Pose to pose, ...

Mogelijke vervolgopleiding

In principe kan je in de derde graad in elke KSO-studierichting uit hetzelfde studiegebied verder studeren.

Lessentabel

Naam vak Aantal uren
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur
Nederlands 4 uur
Wiskunde 4 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur
Aardrijkskunde 1 uur
Geschiedenis 1 uur
Natuurwetenschappen 1 uur
Frans 2 uur
Engels 2 uur
Kunstinitiatie 2 uur
Waarnemingstekenen 5 uur
Beeldende en architecturale vorming:  
 • Grafisch ontwerp
 • 3D-ontwerp
 • 2D/3D-animatie
 • Film, geluid, montage
 • 3 uur
 • 2 uur
 • 2 uur
 • 3 uur
TOTAAL 36 uur

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
 • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
 • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
 • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
 • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
 • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
 • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers
 • #oneteam
Inschrijven
De aanhouder wint! 

Het is gewoon zo dat vele jongeren snel opgeven als een situatie ongemakkelijk/moeilijk wordt. Zo is dat in school en zeker ook in de sport. Het is belangrijk nooit op te geven en je best te doen ook als het moeilijk wordt. Anders ga je er later spijt van hebben dat je het toch niet gedaan hebt.  Ik heb tijdens mijn sport loopbaan ook al moeilijke situaties doorgemaakt maar ik ben steeds blijven verder doen en heb nu deze bekroning. De olympische spelen! Een kinderdroom die is uitgekomen. Daarom zou ik dit graag meegeven aan de jongeren. 

Over het KTA kan ik alleen maar positieve dingen zeggen. Dankzij deze school kon ik mijn sport combineren met school. Ik kreeg steeds de mogelijkheden om mijn sport zo goed ik kon te beoefenen. Het heeft zeker een belangrijk deel uitgemaakt van mijn ontwikkeling! Dus heel erg bedankt voor alles!!
 

Ruben Blommaert
Oud-leerling ~ Eindigde zestiende in de discipline paarrijden op de Olympische Winterspelen in PyeongChang 2018.


Ruben Blommaert