Drukken en afwerken - Derde graad

Ideale vooropleiding

Ofwel tweede graad BSO drukken en voorbereiden of je genoot een ASO, TSO of BSO-opleiding.

Profiel van de richting

Deze praktijkgerichte opleiding telt weinig algemene vakken. Je doet vooral veel praktijkervaring op in de schooldrukkerij en via de blokstage. Vertrekkend van een concrete opdracht leer je al doende pagina’s uit de drukvoorbereiding verwerken tot de juiste drukvormen die uiteindelijk naar de drukkerij gaan.

De digitale bestanden leer je omzetten naar grafische film en hiermee leer je drukplaten klaarmaken. Je leert er werken met grafische programma’s zoals: Photoshop, Illustrator en InDesign.Je leert voornamelijk (alleen of in team) drukken met de éénkleur- en tweekleuren (computergestuurde) offsetvellenpers. Je oefent in het bedienen van snij- en vouwmachines, drukpersen. Ook andere druktechnieken zoals zeefdrukken (zoals T-shirts en stickers) komen aan bod. Goed met de computer kunnen werken en graag met machines werken is aangewezen. 

Je leert het drukwerk afwerken (verzamelen, snijden, vouwen, perforeren, rillen, nieten, …) tot een eenvoudig boekblok, een map, een folder, enz.

Omgaan met veiligheid en milieu maken ook deel uit van je opleiding.

Er wordt gebruikgemaakt van modern communicatietechnologie zoals Smartschool, e-mail en andere internettoepassingen om de leerstof toegankelijker te maken.

Mogelijke vervolgopleiding

Na je opleiding kan je zowel terecht in de sector van de kartonnage, de drukkerij of een grafisch bedrijf, het afwerken en inbinden. In jobs zoals: drukvoorbreider, dtp’er, hulpdrukker, drukker en drukafwerker.

Lessentabel

Naam vak Aantal uren Aantal uren
  Vijfde middelbaar Zesde middelbaar
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur 2 uur
Frans 2 uur 2 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur 2 uur
Project algemene vakken 4 uur 4 uur
TV/PV Grafische technieken 20 uur 16 uur
Samen leren Samenleven 2 uur 2 uur
     
TOTAAL 32 uur 28 uur

STAGE:
  • Vijfde middelbaar: Vanaf het tweede trimester - 1 dag in de week stage
  • Zesde middelbaar: Vanaf oktober - 1 dag in de week stage + 2 weken blokstage tussen krokus- en Paasvakantie

Benodigdheden voor de richting

Lees meer

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers
  • #oneteam
Inschrijven
De aanhouder wint! 

Het is gewoon zo dat vele jongeren snel opgeven als een situatie ongemakkelijk/moeilijk wordt. Zo is dat in school en zeker ook in de sport. Het is belangrijk nooit op te geven en je best te doen ook als het moeilijk wordt. Anders ga je er later spijt van hebben dat je het toch niet gedaan hebt.  Ik heb tijdens mijn sport loopbaan ook al moeilijke situaties doorgemaakt maar ik ben steeds blijven verder doen en heb nu deze bekroning. De olympische spelen! Een kinderdroom die is uitgekomen. Daarom zou ik dit graag meegeven aan de jongeren. 

Over het KTA kan ik alleen maar positieve dingen zeggen. Dankzij deze school kon ik mijn sport combineren met school. Ik kreeg steeds de mogelijkheden om mijn sport zo goed ik kon te beoefenen. Het heeft zeker een belangrijk deel uitgemaakt van mijn ontwikkeling! Dus heel erg bedankt voor alles!!
 

Ruben Blommaert
Oud-leerling ~ Eindigde zestiende in de discipline paarrijden op de Olympische Winterspelen in PyeongChang 2018.


Ruben Blommaert