Grafische media - Tweede graad

Ideale vooropleiding

Een bepaalde vooropleiding is niet nodig; starten kan na het tweede leerjaar A van de eerste graad.

Profiel van de richting

In de tweede graad grafische media krijg je een brede grafische basisopleiding op het vlak van het ontwerpen, vormgeven en zelfstandig realiseren van grafische eindproducten. Een huisstijl van een bedrijf (logo, kleur, lettertype, look) wordt zowel in het drukwerk als op online presentaties toegepast.

Je leert in de praktijk alle stappen van het drukproces: ontwerpen, elektronische opmaak, drukvormvervaardiging, drukken en afwerken (snijden, nieten, inbinden). Je maakt kennis met typografie, tekstverwerking en reproductiefotografie. Zo kan je tekst, tabellen en foto’s bewerken, ontwerpen, schikken en opmaken. Je leert ook internettoepassingen zoals webdesign, presentatiesoftware... Je raakt vertrouwd met druktechnieken zoals typodruk, offsetdruk en zeefdruk. Veiligheid en milieu zijn hierin een belangrijke factor. Ook printing-on-demand, computergestuurd drukken komen aan bod.

Er wordt gebruikgemaakt van moderne communicatietechnologie zoals Smartschool (onlineleerplatform), e-mail en andere internet-toepassingen om de leerstof toegankelijker te maken, alsook onlineopleiding.

Mogelijke vervolgopleiding

Na de tweede graad grafische media kan men doorstromen naar printmedia.

Lessentabel

Naam vak Aantal uren
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur
Nederlands 4 uur
Frans 2 uur
Engels 2 uur
Wiskunde 3 uur
Aardrijkskunde 1 uur
Natuurwetenschappen 1 uur
Geschiedenis 1 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur
TV/PV Grafische technieken 14 uur
TOTAAL 32 uur

Benodigdheden voor de richting

Lees meer

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers
  • #oneteam
Inschrijven
De aanhouder wint! 

Het is gewoon zo dat vele jongeren snel opgeven als een situatie ongemakkelijk/moeilijk wordt. Zo is dat in school en zeker ook in de sport. Het is belangrijk nooit op te geven en je best te doen ook als het moeilijk wordt. Anders ga je er later spijt van hebben dat je het toch niet gedaan hebt.  Ik heb tijdens mijn sport loopbaan ook al moeilijke situaties doorgemaakt maar ik ben steeds blijven verder doen en heb nu deze bekroning. De olympische spelen! Een kinderdroom die is uitgekomen. Daarom zou ik dit graag meegeven aan de jongeren. 

Over het KTA kan ik alleen maar positieve dingen zeggen. Dankzij deze school kon ik mijn sport combineren met school. Ik kreeg steeds de mogelijkheden om mijn sport zo goed ik kon te beoefenen. Het heeft zeker een belangrijk deel uitgemaakt van mijn ontwikkeling! Dus heel erg bedankt voor alles!!
 

Ruben Blommaert
Oud-leerling ~ Eindigde zestiende in de discipline paarrijden op de Olympische Winterspelen in PyeongChang 2018.


Ruben Blommaert