Printmedia - Derde graad

Ideale vooropleiding

De logische vooropleiding is de tweede graad TSO Grafische Media of je genoot een ASO of TSO-opleiding.

Profiel van de richting

Printmedia is een studierichting die leidt naar kwalificaties op het terrein van de gedrukte media. Het is polyvalente – creatieve - studierichting die je voorbereidt op zowel het ontwerp van drukwerken, de uitvoering ervan als de afwerking.

In de vakken printmedia en toegepaste informatica wordt – waar mogelijk – vakoverschrijdend gewerkt: de leerling leert, vertrekkend van een bepaald concept de lay-out van drukwerk en ontwerp voor grafische publicaties verzorgen. Hij/zij kan lay-out en ontwerp vertalen naar en integreren in de voorbereiding van enkelvoudig drukwerk en pagina’s voor recto verso werk voor meerkleurendruk in de offsettechniek en voor uitvoer via print.

Je hebt inzicht in het  - via impositie - verwerken van de drukvoorbereiding tot de juiste drukvormen voor offsetdruk. Je kan vellendrukwerk in vier drukgangen drukken in de offsettechniek en dit nasnijden. Ook printing-on-demand, en digitaal drukken komen aan bod.

Er wordt gebruik gemaakt van moderne communicatietechnologie zoals Smartschool (onlineleerplatform), e-mail en andere internettoepassingen om de leerstof toegankelijker te maken.

Mogelijke vervolgopleiding

Opleidingen in het hoger onderwijs geven u de kans om zich verder te ontplooien als communicatiespecialist in gedrukte en online media bij ontwerpbureau’s, webdesigners, reclamebedrijven, drukkerijen of op de interne/externe communicatie-afdeling van grote bedrijven.

Lessentabel

Naam vak Aantal uren Aantal uren
  Vijfde middelbaar Zesde middelbaar
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur 2 uur
Nederlands 3 uur 3 uur
Frans 2 uur 2 uur
Engels 2 uur 2 uur
Wiskunde 2 uur 2 uur
Aardrijkskunde 1 uur 1 uur
Geschiedenis 1 uur 1 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur 2 uur
Toegepaste natuurwetenschappen 1 uur 1 uur
TV/PV Grafische technieken 16 uur 14 uur
Samen leren Samenleven 2 uur 2 uur
TOTAAL 34 uur 32 uur

STAGE:

Tijdens het zesde middelbaar wordt voor de Paasvakantie een stage van 2 weken georganiseerd.
 

Benodigdheden voor de richting

Lees meer

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers
  • #oneteam
Inschrijven
De aanhouder wint! 

Het is gewoon zo dat vele jongeren snel opgeven als een situatie ongemakkelijk/moeilijk wordt. Zo is dat in school en zeker ook in de sport. Het is belangrijk nooit op te geven en je best te doen ook als het moeilijk wordt. Anders ga je er later spijt van hebben dat je het toch niet gedaan hebt.  Ik heb tijdens mijn sport loopbaan ook al moeilijke situaties doorgemaakt maar ik ben steeds blijven verder doen en heb nu deze bekroning. De olympische spelen! Een kinderdroom die is uitgekomen. Daarom zou ik dit graag meegeven aan de jongeren. 

Over het KTA kan ik alleen maar positieve dingen zeggen. Dankzij deze school kon ik mijn sport combineren met school. Ik kreeg steeds de mogelijkheden om mijn sport zo goed ik kon te beoefenen. Het heeft zeker een belangrijk deel uitgemaakt van mijn ontwikkeling! Dus heel erg bedankt voor alles!!
 

Ruben Blommaert
Oud-leerling ~ Eindigde zestiende in de discipline paarrijden op de Olympische Winterspelen in PyeongChang 2018.


Ruben Blommaert