Haarzorg - Derde graad

Ideale vooropleiding

In principe is er geen specifieke vooropleiding vereist maar de opleiding tweede graad haarzorg is een pluspunt.

Profiel van de richting

Deze opleiding is praktisch en breed opgevat. Je wordt voorbereid op het kappersberoep. Gelaatsverzorging, grime en manicure komen aan bod. Weinig algemene vakken. Je maakt kennis met de geschiedenis van de mode, en in het bijzonder van de lichaamsverzorging en de haartooi. Je leert (aandoeningen van) haar en hoofdhuid kennen en ermee omgaan. Ook haarproducten, hun gebruik en (chemische) werking, kleuren, hygiëne, de inrichting van het kapsalon … worden besproken. Tijdens praktijklessen op school en via stages oefen je verschillende technieken in (wassen, knippen, watergolf, permanent, kleuren, brushing, …) bij dames, heren en kinderen.

Door salonwerk leer je ook hoe je iemand scheert en hoe je baarden en snorren verzorgt. Bovendien leer je vlot omgaan met klanten. In het specialisatiejaar “haarstilist” van het derde jaar van de derde graad komt de klemtoon te liggen op de beroepskwalificaties die door het socio-economisch veld aanvaard worden voor de kwalificatie van salonverantwoordelijke, die met het attest van bedrijfsbeheer zich als zelfstandige/zaakvoerder kan vestigen of zich specialiseren in een specifiek onderdeel. Doorstromen naar hoger onderwijs behoort eveneens tot de mogelijkheden.

De opleiding stelt leerlingen in staat het getuigschrift hoger secundair onderwijs te behalen. De verplichte salondienst traint de leerlingen in het beheren van een salon en in het verwerven van snelheid bij het uitvoeren van alle technieken welke het kappersberoep omvatten. De verplichte stages moeten hun reeds opgedane kennis en ervaringen in deze dienstverlenende sector aanvullen en vervolmaken.

Mogelijke vervolgopleiding

Wanneer u het zesdejaar haarzorg succesvol heeft afgewerkt, kan een zevendejaar gevolgd worden. Dit is idealiter de zevendejaarsopleiding: Haarstilist.

Lessentabel

Naam vak Vijfde middelbaar Zesde middelbaar
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur 2 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur 2 uur
Project Algemene Vakken 4 uur 4 uur
Frans 2 uur 2 uur
TV/PV Dameskappen 17 uur 13 uur
PV Herenkappen 2 uur 2 uur
PV Bio-esthetiek 1 uur 1 uur
Samen leren Samenleven 2 uur 2 uur
TOTAAL 32 uur 28 uur

STAGE:
  • Vijfde middelbaar: Vanaf het tweede trimester - 1 dag in de week stage
  • Zesde middelbaar: Vanaf oktober - 1 dag in de week stage + 2 weken blokstage tussen krokus- en Paasvakantie

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers
  • #oneteam
Inschrijven
De aanhouder wint! 

Het is gewoon zo dat vele jongeren snel opgeven als een situatie ongemakkelijk/moeilijk wordt. Zo is dat in school en zeker ook in de sport. Het is belangrijk nooit op te geven en je best te doen ook als het moeilijk wordt. Anders ga je er later spijt van hebben dat je het toch niet gedaan hebt.  Ik heb tijdens mijn sport loopbaan ook al moeilijke situaties doorgemaakt maar ik ben steeds blijven verder doen en heb nu deze bekroning. De olympische spelen! Een kinderdroom die is uitgekomen. Daarom zou ik dit graag meegeven aan de jongeren. 

Over het KTA kan ik alleen maar positieve dingen zeggen. Dankzij deze school kon ik mijn sport combineren met school. Ik kreeg steeds de mogelijkheden om mijn sport zo goed ik kon te beoefenen. Het heeft zeker een belangrijk deel uitgemaakt van mijn ontwikkeling! Dus heel erg bedankt voor alles!!
 

Ruben Blommaert
Oud-leerling ~ Eindigde zestiende in de discipline paarrijden op de Olympische Winterspelen in PyeongChang 2018.


Ruben Blommaert