home  » Studieaanbod » People » Haarzorg

Haarzorg - Derde graad

Live opendeurdag

Ideale vooropleiding

In principe is er geen specifieke vooropleiding vereist, maar als je in het vierde middelbaar de opleiding haarzorg hebt gevolgd is dit zeker een pluspunt.

Profiel van de richting

De studierichting Haarzorg is praktisch en breed opgevat.

Je zal worden voorbereid op het kappersberoep, maar daarnaast maak je ook kennis met de geschiedenis van de mode en de haartooi. Zo leer je  (aandoeningen van) haar en hoofdhuid kennen en ermee omgaan. Ook haarproducten, hun gebruik en (chemische) werking, kleuren, hygiëne, de inrichting van het kapsalon … worden besproken.

Tijdens praktijklessen op school en via je stages oefen je de verschillende technieken in wassen, knippen, watergolf, permanent, kleuren, brushing, snit … zowel bij dames, heren en kinderen. Gelaatsverzorging, grime en manicure komen ook aan bod. 

Door salonwerk in het vak herenkappen leer je ook hoe je iemand scheert en hoe je baarden en snorren verzorgt. Bovendien leer je vlot omgaan met klanten

De salondienst bij ons op school zorgt ervoor dat je ook et beheren van een salon onder de knie krijgt. Daarnaast wordt hier ook de focus gelegd op de snelheid bij het uitvoeren van alle mogelijke technieken. 

Stage

De leerlingen die het vijfde middelbaar Haarzorg volgen, hebben 1 dag per week alternerende stage vanaf januari. 

De leerlingen die het zesde middelbaar Haarzorg volgen, hebben 1 dag per week alternerende stage vanaf september. 

Mogelijke vervolgopleiding

Doorstromen kan naar het zevende specialisatiejaar ​Haarstilist/ Barbier, waar je een diploma secundair onderwijs kunt behalen.

Daarna kun je nog steeds verschillende kanten op, zo kan je starten aan een graduaatsopleiding of kan je aan het werk in een kapsalon.

Digitalisatie binnen de studierichting Haarzorg

Werken via LAB

Van een e-book tot een video met stap voor stap uitleg, van een quiz tot interactieve en verklarende woordenlijsten; al het lesmateriaal dat docenten in een kappersopleiding nodig hebben, is in LAB voorhanden. 

LAB omvat ook alle leerplannen over zeven jaar. ‘Alle facetten van het leerplan komen erin voor,’ zegt Francis Verscheure, technisch adviseur. ‘Staat daar bijvoorbeeld het beheersen van brushingtechnieken in, dan kan men die technieken bekijken en herbekijken in een filmpje en aangeven dat men de digitale les ook in de praktijk heeft omgezet. En er is meer: aan de Pivot Point inhoud kun je als school ook eigen inhoud toevoegen. Je kan dus eigen lessen aanmaken met video’s en links naar websites, je kan documenten en afbeeldingen toevoegen, maar ook eigen quizjes of testen maken.’ 

LAB is een SMART-attribuut wat staat voor Self Monitoring, Assessment en Reporting Technologies. Leerlingen kunnen dus hun eigen vooruitgang opvolgen en leerkrachten kunnen de resultaten bekijken en bijsturen waar nodig.

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.650 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging: heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar;
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein;
  • Excellente sportaccommodatie: 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld... ;
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter;
  • Onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN);
  • Dynamische en enthousiaste leerkrachten die expert zijn in hun vakgebied.
Inschrijven
Het KTA was iets impulsiefs. Ik wist niet wat gedaan in mijn middelbaar en ik wist eigenlijk ook niet wat ik kon.
Tot Digital Arts, Film & Entertainment aan mij werd voorgesteld. De richting die mij wees op een creatief pad. Creativiteit waarvan ik zelf niet wist dat ik die in me had.

De richting gaf mij de start en een goede voorsprong naar de richting 'Game Graphics' aan Howest DAE. Dankzij het KTA heb ik mijn toekomst in Game Development gevonden.

In mijn laatste jaar aan de Howest DAE werd ik gevraagd om stage te doen in Londen bij 'Rocksteady' - een game development studio die gekend staat voor de Arkham Games die momenteel werken aan "Suicide Squad Kill The Justice League".

Die stage is heel snel een 2 jarig contract geworden en ondertussen werk ik daar nog steeds.

Het is gek om niet te weten wat je met je toekomst wil tot je een sprong in het onbekende neemt.

Ik ben Nic Belliard, was student in de richting Art en Design en ben nu environment artist bij Rocksteady.
Een impressie van mijn werk kan je vinden op https://www.artstation.com/aipapi 

Nic Belliard
Afgestudeerd aan KTA Brugge


Nic Belliard