Verzorging - Derde graad

Ideale vooropleiding

In principe is er geen specifieke vooropleiding vereist maar de opleiding tweede graad voeding-verzorging is een pluspunt.

Profiel van de richting

Deze studierichting bereidt je voor op beroepen in de kinder-, bejaarden-, en thuiszorg. Je leert omgaan met jezelf, collega’s en met mensen die zorg nodig hebben in dagdagelijkse situaties. Je traint je in het observeren en rapporteren, in het samenwerken met andere verzorgenden. Je leert over EHBO, gezonde voeding en de basis van dieetleer. Je leert zelf kindervoeding en maaltijden klaarmaken, die tegelijkertijd gezond én lekker zijn.

Tijdens stages maak je kennis met je toekomstige werksituatie en op school word je wegwijs gemaakt in sociaal recht, je rechten en plichten, gezondheidsrecht… Een geschiktheidsverklaring is immers nodig voor deze opleiding.  Een arts, aangesteld door de school, dient dit attest uit te reiken vóór 1 oktober van het schooljaar. Schrijf je je later in, dan dient dit attest onmiddellijk uitgereikt te worden.

In de studierichting "Thuis- en bejaardenzorg / zorgkundige" specialiseer je je verder in het werken met gezinnen en bejaarden. Later wil je immers in de thuiszorg, de ouderenzorg of de ziekenhuissector aan de slag.  Zo kan je stage lopen in de (semi) residentiële volwassenenzorg, in de gezinszorg en bij een bijzondere doelgroep.  Een andere component is het attest van kennis van bedrijfbeheer, wil men zich later vestigen als zelfstandige. Hoger onderwijs is één van de mogelijkheden.

Mogelijke vervolgopleiding

Doorstromen kan naar het 7de specialisatiejaar Thuis-en bejaardenzorg waar je een diploma secundair onderwijs kunt behalen, je kan starten aan een graduaatsopleiding of je kan aan het werk in de verzorgingssector.

Lessentabel

Naam vak Aantal uren
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur
Project Algemene Vakken 4 uur
Frans 2 uur
SPECIFIEK GEDEELTE  
Opvoedkunde 4 uur
Expressie 2 uur
TV/PV Verzorging 7 uur
TV/PV Huishoudkunde 3 uur
TOTAAL 26 uur*

STAGE:

Er zijn gedurende het schooljaar 10 weken stage voorzien.

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN)
  • #oneteam
Inschrijven
Het KTA was iets impulsiefs. Ik wist niet wat gedaan in mijn middelbaar en ik wist eigenlijk ook niet wat ik kon.
Tot DAFE aan mij werd voorgesteld. De richting die mij wees op een creatief pad. Creativiteit waarvan ik zelf niet wist dat ik het in me had.
De richting gaf mij de start en een goede voorsprong naar mijn huidige richting toe.

Ik ben Nic Belliard een Game Graphics student aan Howest DAE en dankzij het KTA heb ik mijn toekomst in Game development gevonden. Een impressie van mijn werk vind je op https://www.artstation.com/aipapi

Nic Belliard
Afgestudeerd aan KTA Brugge


Nic Belliard