Verzorging - Derde graad

Ideale vooropleiding

In principe is er geen specifieke vooropleiding vereist maar de opleiding tweede graad voeding-verzorging is een pluspunt.

Profiel van de richting

Deze studierichting bereidt je voor op beroepen in de kinder-, bejaarden-, en thuiszorg. Je leert omgaan met jezelf, collega’s en met mensen die zorg nodig hebben in dagdagelijkse situaties. Je traint je in het observeren en rapporteren, in het samenwerken met andere verzorgenden. Je leert over EHBO, gezonde voeding en de basis van dieetleer. Je leert zelf kindervoeding en maaltijden klaarmaken, die tegelijkertijd gezond én lekker zijn.

Tijdens stages maak je kennis met je toekomstige werksituatie en op school word je wegwijs gemaakt in sociaal recht, je rechten en plichten, gezondheidsrecht… Een geschiktheidsverklaring is immers nodig voor deze opleiding.  Een arts, aangesteld door de school, dient dit attest uit te reiken vóór 1 oktober van het schooljaar. Schrijf je je later in, dan dient dit attest onmiddellijk uitgereikt te worden.

In de studierichting "Thuis- en bejaardenzorg / zorgkundige" specialiseer je je verder in het werken met gezinnen en bejaarden. Later wil je immers in de thuiszorg, de ouderenzorg of de ziekenhuissector aan de slag.  Zo kan je stage lopen in de (semi) residentiële volwassenenzorg, in de gezinszorg en bij een bijzondere doelgroep.  Een andere component is het attest van kennis van bedrijfbeheer, wil men zich later vestigen als zelfstandige. Hoger onderwijs is één van de mogelijkheden.

Mogelijke vervolgopleiding

Wanneer u het zesdejaar verzorging succesvol heeft afgewerkt, kan een zevendejaar gevolgd worden. Dit is idealiter de zevendejaarsopleiding: Thuis- en bejaardenzorg.

Lessentabel

Naam vak Aantal uren
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur
Project Algemene Vakken 4 uur
Frans 2 uur
Opvoedkunde 4 uur
Expressie 2 uur
TV/PV Verzorging 7 uur
TV/PV Huishoudkunde 3 uur
TOTAAL 26 uur

STAGE:

Er zijn gedurende het schooljaar 10 weken stage voorzien.

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers
  • #oneteam
Inschrijven
De aanhouder wint! 

Het is gewoon zo dat vele jongeren snel opgeven als een situatie ongemakkelijk/moeilijk wordt. Zo is dat in school en zeker ook in de sport. Het is belangrijk nooit op te geven en je best te doen ook als het moeilijk wordt. Anders ga je er later spijt van hebben dat je het toch niet gedaan hebt.  Ik heb tijdens mijn sport loopbaan ook al moeilijke situaties doorgemaakt maar ik ben steeds blijven verder doen en heb nu deze bekroning. De olympische spelen! Een kinderdroom die is uitgekomen. Daarom zou ik dit graag meegeven aan de jongeren. 

Over het KTA kan ik alleen maar positieve dingen zeggen. Dankzij deze school kon ik mijn sport combineren met school. Ik kreeg steeds de mogelijkheden om mijn sport zo goed ik kon te beoefenen. Het heeft zeker een belangrijk deel uitgemaakt van mijn ontwikkeling! Dus heel erg bedankt voor alles!!
 

Ruben Blommaert
Oud-leerling ~ Eindigde zestiende in de discipline paarrijden op de Olympische Winterspelen in PyeongChang 2018.


Ruben Blommaert