Basismechanica - Tweede graad

Vooropleiding

Indien de leerling uit het beroepsvoorbereidend jaar metaal-elektriciteit of nijverheid komt, dan behoort hij/zij tot de grootste keuzegroep. Ook andere leerlingen die uit het tweede leerjaar komen, met interesse voor het bewerken ... MOET VERDER WORDEN AANGEVULD

Profiel van de richting

In het specifieke gedeelte basismechanica maak je kennis met diverse basistechnieken die in de eerste plaats binnen de mechanische beroepen gesitueerd zijn.

Je leert voldoende inzichten, basisvaardigheden en attitudes verwerven in mechanica, lassen, constructie en elektriciteit. Hiermee ben je goed voorbereid om in de derde graad een vervolgopleiding in de studiegebieden auto, carrosserie of mechanica-elektriciteit aan te vatten.

In ‘auto’ maak je kennis met fiets- en bromfietstechnieken alsook carrosserie- en autotechnieken. Je leert er reëel en doelgericht projectmatig werken en probleemoplossend denken en handelen. De theoretische begrippen worden proefondervindelijk en praktijkgericht benaderd. De praktijkopdrachten/projecten worden aantrekkelijk en uitdagend gemaakt.

In ‘machines’ maak je kennis met soorten bewegingen, cijfermatige informatie verwerken, werktekeningen lezen en interpreteren, bewerkingen uitvoeren volgens de regels van een goed vakmanschap en een werkstuk meten en controleren met aangepast gereedschap, kortom alle basisbeginselen die een goed vakman nodig heeft.

Je leert omgaan met informatie, technische systemen en gereedschappen. 

Mogelijke vervolgopleiding

In de derde graad kan men via deze studierichting terecht in de afdeling mechanica, autotechniek of carrosserie.
 

Lessentabel

Naam vak Aantal uren Aantal uren
  Derde middelbaar Vierde middelbaar
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur  
Frans 2 uur  
Lichamelijke opvoeding 2 uur  
Project algemene vakken 6 uur  
TV/PV Basismechanica 12 uur  
Machines 4 uur  
Autotechniek 4 uur  
     
TOTAAL 32 uur  

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers
  • #oneteam
Inschrijven
De aanhouder wint! 

Het is gewoon zo dat vele jongeren snel opgeven als een situatie ongemakkelijk/moeilijk wordt. Zo is dat in school en zeker ook in de sport. Het is belangrijk nooit op te geven en je best te doen ook als het moeilijk wordt. Anders ga je er later spijt van hebben dat je het toch niet gedaan hebt.  Ik heb tijdens mijn sport loopbaan ook al moeilijke situaties doorgemaakt maar ik ben steeds blijven verder doen en heb nu deze bekroning. De olympische spelen! Een kinderdroom die is uitgekomen. Daarom zou ik dit graag meegeven aan de jongeren. 

Over het KTA kan ik alleen maar positieve dingen zeggen. Dankzij deze school kon ik mijn sport combineren met school. Ik kreeg steeds de mogelijkheden om mijn sport zo goed ik kon te beoefenen. Het heeft zeker een belangrijk deel uitgemaakt van mijn ontwikkeling! Dus heel erg bedankt voor alles!!
 

Ruben Blommaert
Oud-leerling ~ Eindigde zestiende in de discipline paarrijden op de Olympische Winterspelen in PyeongChang 2018.


Ruben Blommaert