Mechanische vormgevingstechnieken - Derde graad

Ideale vooropleiding

Logische vooropleidingen zijn de tweede graad TSO elektromechanica, industriële wetenschappen of mechanische technieken.

Profiel van de richting

Mechanische vormgevingstechnieken is sterk praktijkgericht. Er is zeer veel aandacht voor uitvoeringsgerichte vaardigheden. Je leert o.a. 3D-tekenen, ontwerpen maken, plannen lezen, werkanalyses en werkmethodes opstellen, ingrijpen in de fasen van de vormgevingstechniek (vorm geven aan een metalen werkstuk), machines instellen, bedienen en (de)monteren … .

In de praktijklessen maak je aanvankelijk met hand en machine werkstukken waarbij boren, schaven, frezen, draaien en slijpen toegepast worden. Je leert metaalbewerkingsmachines instellen en bedienen. Het programmeren en werken met computer, numeriek gestuurde machines en computertekenen zijn geïntegreerd.

Je maakt ook kennis met kunststofverwerking of kunststofbewerking. Je leert verschillende kunststofmaterialen kennen en verwerken, technische informatie begrijpen, tekeningen van kunststofconstructies lezen en zelf schema’s maken met behulp van professionele software. Het leren bedienen en onderhouden van spuitgietmachines, persen, extrusiemachines en thermoformeermachines staan ook op het programma. Het rekening houden met de veiligheids- en milieuvoorschriften loopt als een rode draad doorheen je opleiding.

Mogelijke vervolgopleiding

Wie deze studierichting beëindigt, heeft ruime aanwervingsmogelijkheden, tevens is het een goede voorbereiding om verder te studeren voor master, bachelor, technisch regent of andere hogere studies.

Lessentabel

Naam vak Aantal uren Aantal uren
  Vijfde middelbaar Zesde middelbaar
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur 2 uur
Nederlands 3 uur 3 uur
Wiskunde 2 uur 2 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur 2 uur
Aardrijkskunde/Natuurwetenschappen 1 uur 1 uur
Geschiedenis 1 uur 1 uur
Frans 2 uur 2 uur
Engels 2 uur 2 uur
TV/PV Mechanica 18 uur 14 uur
TV Elektriciteit 1 uur 1 uur
Samen leren Samenleven 2 uur 2 uur
TOTAAL 36 uur 32 uur

Stage zesde middelbaar:
Een blokstage van 4 weken net voor de Paasvakantie.
 

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers
  • #oneteam
Inschrijven
De aanhouder wint! 

Het is gewoon zo dat vele jongeren snel opgeven als een situatie ongemakkelijk/moeilijk wordt. Zo is dat in school en zeker ook in de sport. Het is belangrijk nooit op te geven en je best te doen ook als het moeilijk wordt. Anders ga je er later spijt van hebben dat je het toch niet gedaan hebt.  Ik heb tijdens mijn sport loopbaan ook al moeilijke situaties doorgemaakt maar ik ben steeds blijven verder doen en heb nu deze bekroning. De olympische spelen! Een kinderdroom die is uitgekomen. Daarom zou ik dit graag meegeven aan de jongeren. 

Over het KTA kan ik alleen maar positieve dingen zeggen. Dankzij deze school kon ik mijn sport combineren met school. Ik kreeg steeds de mogelijkheden om mijn sport zo goed ik kon te beoefenen. Het heeft zeker een belangrijk deel uitgemaakt van mijn ontwikkeling! Dus heel erg bedankt voor alles!!
 

Ruben Blommaert
Oud-leerling ~ Eindigde zestiende in de discipline paarrijden op de Olympische Winterspelen in PyeongChang 2018.


Ruben Blommaert