Werktuigmachines - Derde graad

Ideale vooropleiding

Instromen in de 3de graad ‘Werktuigmachines’ gebeurt best na de tweede graad 'Basismechanica', maar kan ook vanuit andere TSO- of BSO-richtingen met een ‘metaal’-achtergrond.

Profiel van de richting

Tijdens deze praktijkgerichte opleiding word je een vakman/-vrouw die met handbediende of computergestuurde machines verschillende materialen kan bewerken. Er staan weinig vakken algemene vorming op het programma. De focus ligt op het verwerven van kennis, vaardigheden en ervaring via de vele praktijkuren in de schoolwerkplaats en tijdens de stage.

Je oefent met boormachines, draaibanken, lasapparatuur, frees- en slijpmachines. Je leert plaat- en profielmateriaal lassen en solderen, energiekringen installeren, mechanische constructieonderdelen (de)monteren en afstellen. Je leert ook CNC-machines programmeren, via de computer informatie opzoeken en werken met een 3D-tekenprogramma. Je leert je eigen werkpost inrichten met oog voor veiligheid en efficiëntie.

Oordeelkundig monteren, demonteren en afstellen van mechanische constructies evenals het maken van tekeningen, schema’s leren begrijpen, lezen en interpreteren staan op het programma.

De stage zorgt voor nuttige ervaring op de werkvloer.

Mogelijke vervolgopleiding

Na het zesde middelbaar kunt u nog verder sturen en idealiter de opleiding computergestuurde werktuigmachines volgen. 

Na het zevende jaar ontvangt de leerling het diploma secundair onderwijs die tal van toekomstmogelijkheden biedt. Ze hebben ruime kansen als CNC-machinebediener, CNC-programmeur, CAD-tekenaar, onderhoudsmechanicien, draaier, frezer,…

Lessentabel

Naam vak Aantal uren Aantal uren
  Vijfde middelbaar Zesde middelbaar
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur 2 uur
Frans 2 uur 2 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur 2 uur
Project algemene vakken 4 uur 4 uur
TV/PV Mechanica 20 uur 16 uur
Samen leren Samenleven 2 uur 2 uur
     
TOTAAL 32 uur 28 uur

STAGE:
  • Vijfde middelbaar: Vanaf het tweede trimester - 1 dag in de week stage
  • Zesde middelbaar: Vanaf oktober - 1 dag in de week stage + blokstage in het derde trimester

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers
  • #oneteam
Inschrijven
De aanhouder wint! 

Het is gewoon zo dat vele jongeren snel opgeven als een situatie ongemakkelijk/moeilijk wordt. Zo is dat in school en zeker ook in de sport. Het is belangrijk nooit op te geven en je best te doen ook als het moeilijk wordt. Anders ga je er later spijt van hebben dat je het toch niet gedaan hebt.  Ik heb tijdens mijn sport loopbaan ook al moeilijke situaties doorgemaakt maar ik ben steeds blijven verder doen en heb nu deze bekroning. De olympische spelen! Een kinderdroom die is uitgekomen. Daarom zou ik dit graag meegeven aan de jongeren. 

Over het KTA kan ik alleen maar positieve dingen zeggen. Dankzij deze school kon ik mijn sport combineren met school. Ik kreeg steeds de mogelijkheden om mijn sport zo goed ik kon te beoefenen. Het heeft zeker een belangrijk deel uitgemaakt van mijn ontwikkeling! Dus heel erg bedankt voor alles!!
 

Ruben Blommaert
Oud-leerling ~ Eindigde zestiende in de discipline paarrijden op de Olympische Winterspelen in PyeongChang 2018.


Ruben Blommaert