Basismechanica - Tweede graad

Vooropleiding

Indien de leerling uit het beroepsvoorbereidend jaar metaal-elektriciteit of techniek komt, dan behoort hij/zij tot de grootste keuzegroep. Ook andere leerlingen die uit het tweede leerjaar komen, met interesse voor mechanica zijn welkom. 

Profiel van de richting

In het specifieke gedeelte basismechanica maak je kennis met diverse basistechnieken die in de eerste plaats binnen de mechanische beroepen gesitueerd zijn.

Je leert voldoende inzichten, basisvaardigheden en attitudes verwerven in mechanica, lassen, constructie en elektriciteit. Hiermee ben je goed voorbereid om in de derde graad een vervolgopleiding in de studiegebieden auto, carrosserie of mechanica-elektriciteit aan te vatten.

In ‘auto’ maak je kennis met fiets- en bromfietstechnieken alsook carrosserie- en autotechnieken. Je leert er reëel en doelgericht projectmatig werken en probleemoplossend denken en handelen. De theoretische begrippen worden proefondervindelijk en praktijkgericht benaderd. De praktijkopdrachten/projecten worden aantrekkelijk en uitdagend gemaakt.

In ‘machines’ maak je kennis met soorten bewegingen, cijfermatige informatie verwerken, werktekeningen lezen en interpreteren, bewerkingen uitvoeren volgens de regels van een goed vakmanschap en een werkstuk meten en controleren met aangepast gereedschap, kortom alle basisbeginselen die een goed vakman nodig heeft.

Je leert omgaan met informatie, technische systemen en gereedschappen. 

Mogelijke vervolgopleiding

In de derde graad kan men via deze studierichting terecht in de afdeling mechanica (werktuigmachines), autotechniek of carrosserie.
 

Lessentabel

Naam vak Aantal uren
Levensbeschouwelijke vakken 2 uur
Frans 2 uur
Lichamelijke opvoeding 2 uur
Project algemene vakken 6 uur
SPECIFIEK GEDEELTE  
TV/PV Basismechanica 12 uur
Machines 4 uur
Autotechniek 4 uur
TOTAAL 32 uur

Waarom KTA Brugge?

Dit schooljaar gingen je reeds meer dan 1.850 leerlingen voor. Hun keuze was voornamelijk gebaseerd op:
  • ​Uitstekende ligging ~ Heel dicht bij het station en zeer gemakkelijk bereikbaar
  • Een jong, dynamisch en zeer enthousiast lerarenkorps die experten zijn in hun vakgebied
  • Unieke studierichtingen met hun eigen gespecialiseerde afdelingen op het schooldomein
  • 6 binnensportzalen, een atletiekpiste, een danszaal, een zwembad, een voetbalveld,... Een accommodatie waar je voor alle sporten terecht kan!
  • Begeleiding op maat van uw zoon of dochter
  • Een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN)
  • #oneteam
Inschrijven
De grootste reden waarom ik graag naar het KTA wou gaan was vooral omdat ik studeren en sport kon combineren. Ik was en ben altijd iemand geweest dat heel graag aan sport deed. Het maakte niet uit wat zo lang ik maar aan sport kon doen. Ik was zeker niet de beste student maar ik kreeg de goeie bijsturing om zo toch de nodige resultaten te behalen. Het is een goeie school om je sport en je studies te combineren. Ook dankzij de vele voetbaltrainingen en de steun van de trainers ben ik de doelman geworden die ik nu ben!

Miguel Van Damme
Afgestudeerd aan KTA Brugge


Miguel Van Damme